Belföld | Polt Péter
2013. április 29. 13:57

'Mit tesz az ügyészség a trafikügyben?'

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

A sajtóhíradások alapján bizonyára Legfőbb Ügyész Úr előtt is ismert, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. 2013. árpilis 22-én tette közzé a dohánytermék-kiskereskedelmi monopóliumának koncessziós szerződéssel történő átengedésére kiírt pályázat nyerteseit. A „hvg.hu” című internetes hírportál április 26-án arról számolt be, hogy a pályázat nyerteseit a Fidesz-MPSZ választókerületi felelősei (akik rendszerint a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselőcsoportjának tagjai), illetve egyes városokban a települési képviselő testületben működő Fidesz frakció választotta ki, és ezt követően a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a megjelölt személyeket hirdette ki győztesnek.

A „hvg.hu” által feltárt visszaélés számos bűncselekmény, így különösen a hivatali visszaélés és a befolyással üzérkedés gyanúját veti fel, továbbá megkérdőjelezi a pályázati eljárás törvényességét.

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. § (1) bekezdés alapján kérjük Legfőbb Ügyész Urat, tájékoztasson, hogy a napvilágot látott információk alapján ebben az ügyben a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészi szerv indított-e büntetőeljárást, valamint az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 29. §-a alapján vizsgálják-e a pályázati eljárás törvényességét.

Amennyiben a nyilvánosságra került, bűncselekmény gyanúját, valamint a pályázati eljárás törvénytelenségének gyanúját felvető információk alapján hivatalból még nem indult eljárás, kérjük Legfőbb Ügyész Urat, hogy jelen levelünket tekintse ismeretlen tettes ellen benyújtott feljelentésnek.

Meggyőződésünk, hogy ennek az ügynek a kezelése az ügyészség pártatlan, jogállami működésének fokmérője is lesz. Minden józanul gondolkodó magyar állampolgár számára nyilvánvaló, hogy a közzétett információk megalapozzák annak gyanúját, hogy a dohánypiac újrafelosztását eredményező eljárást a kormánypárt tagjai, illetve az ahhoz közelálló személyek jogellenes módon, feltehetően bűncselekmények sorát elkövetve befolyásolták. Ezért elengedhetetlen, hogy az ügyészség érdemi eljárást folytasson le az ügyben.

Érdemi válaszát és intézkedését várva maradunk tisztelettel:

Budapest, 2013. április 29.

dr. Harangozó Tamás                    
frakcióvezető-helyettes

Mesterházy Attila
frakcióvezető
 

A kérdés idekattintva megtekinthető pdf formátumben >>>