mesterhazy.hu | Belföld | NAV
2013. november 27. 18:03

Mit tett Orbán Viktor a NAV-os ügyben?

Írásbeli kérdést nyújtottam be Orbán Viktorhoz, akitől az MSZP-frakció azt szeretné megtudni, hogy mit tett a miniszterelnökség Horváth András adóellenőr feljegyzésével. Az elmúlt két évben mintegy 1700 milliárd forintnyi áfacsalás felett húnyt szemet az adóhatóság - erről november elején számolt be Horváth András, a NAV-ból azóta távozott adóellenőr.

Több kérdésünk is van arra vonatkozóan, hogy Lázár János -, akinek levelet is írt ez ügyben a volt NAV-os dolgozó - tájékoztatta-e erről a miniszterelnököt, milyen intézkedéseket hoztak az ügy felgöngyölítése és kivizsgálása érdekében. Minden információ, sőt ezen túlmenően a két nap alatt - hihetetlen gyorsasággal, szakmailag hiteltelenül! - lezárult adóügyi revízió eredménye is a nyilvánosságra tartozik, amennyiben közpénzek tűntek el kézen-közön. Alább a parlamentnek benyújtott írásbeli kérdés szövegét olvashatják.

Tisztelt Elnök Úr!

Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 91.§-a alapján kérdést kívánok feltenni

Dr. Orbán Viktor
miniszterelnök úrnak

„Mit tett a Miniszterelnökség Horváth András adóellenőr feljegyzésével?”

címmel.

Kérdésemre írásbeli választ kérek a Miniszterelnök Úrtól, azért tőle, mert a Miniszterelnökség irányításával kapcsolatos kérdésekben a Kormány tagjai közül Miniszterelnök Úr illetékes a válaszadásra.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az egyik internetes hírportál számolt be arról a mai napon, hogy az „adóhatóságot feljelentő ex-adóellenőr egy éve terjedelmes feljegyzést küldött Lázár János és Cséfalvay Zoltán államtitkároknak arról, hogy az adóhivatal kivételezett bánásmódban részesíti a kiemelt adózókat, ami visszaélésekre ad alkalmat”.

Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) 7. cikkében biztosított jogommal élve az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 91. §-a alapján az alábbi kérdéseket intézem Önhöz:

1. Megkapta-e Lázár János államtitkár az említett feljegyzést?
2. Ha megkapta a feljegyzést, milyen intézkedéseket tett az abban foglaltak kivizsgálása érdekében?
3. Ha Lázár János nem tett intézkedést a feljegyzés alapján, mi ennek az indoka?
4. Tájékoztatta-e Önt Lázár János a feljegyzés tartalmáról és az annak alapján javasolt intézkedésekről? Ha igen, Ön javasolt-e az intézkedésekkel kapcsolatban változtatást?
5. Ha Ön kapott ezzel az üggyel kapcsolatban tájékoztatást Lázár Jánostól, akkor javasolt-e az intézkedésekkel kapcsolatban változtatást? Ha igen, miért? Ha nem, miért nem?
Tisztelettel várom válaszát!

Budapest, 2013. november 27.

Mesterházy Attila
országgyűlési képviselő
MSZP