MMA – A fekete lyuk

A Magyar Művészeti Akadémia elfogultságáról beszélt Kunhalmi Ágnes, a Parlament Kulturális bizottságának alelnöke sajtótájékoztatóján, ami szerinte veszélyezteti a magyar művészeti élet szabadságát és sokszínűségét.
Az MMA jelenleg a Fidesz magánkasszája, és kifizetőhelyeként szolgál, ami az elmúlt öt évben 30 milliárd forintot költött el. Mára már több intézmény felett rendelkezik, de ez sem elég: most a Nemzeti Kulturális Alapot is be akarják kebelezni.
 
De nem a pénzelosztás a művészeti élet egyetlen problémája, hanem az ennek nyomán kialakuló mecénási rendszer, ugyanis azok az intézmények nem kapnak támogatást, amelyek nem a jobboldali ízlést szolgálják. Ez a rendszer hibás és káros, hiszen a kormánynak kultúra-finanszírozó, nem pedig ízlésformáló szerepe kellene, hogy legyen.
 
A Nemzeti Kulturális Alap beolvasztásával veszélybe kerül a magyar kulturális élet függetlensége és sokfélesége, sőt, egyenesen felszámolják azt, ami nem a jobbos, Fekete Györgynek megfelelő ízlést tükrözi.
 
Kunhalmi Ágnes végezetül elmondta, hogy a Magyar Művészeti Akadémiát a kormányváltás után fel akarják számolni, ismét szabaddá téve ezzel a magyar művészeti életet.

Kapcsolódó párttagok