mszp.hu | Belföld
2021. január 26. 13:00

Mocskos játék folyik a Klubrádió frekvenciaengedélye körül

Nagyon komolyan sérül a sajtószabadság és a hallgatók érdeke, ha február közepétől nem sugározhat a Klubrádió.

A NER-re jellemző, tudatos, kiszámított, mocskos játék folyik a frekvenciaengedély körül - mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke kedden.

Azt mondta, „bizton meg tudja ígérni”, hogy a közös ellenzéki programban szerepelni fog: 2022 után „nem a politika fogja meghatározni, hogy milyen rádió szólhat, milyen rádió nem szólhat”.

Az MSZP küzd a Klubrádióért és azért a sok százezer emberért, aki onnan tájékozódik - mondta el a rádió Reggeli gyors című műsorában.

Felidézte: az MSZP decemberben törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a Klubrádió ideiglenesen kaphasson frekvenciát a sugárzási ideje lejárta után is. A járványra való tekintettel külön frakcióvezetői kérelmet kellett benyújtania ahhoz, hogy bizottság elé kerülhessen a javaslat – de az Országgyűlés Kulturális Bizottsága nem vette napirendre.

„Ami tőlünk telik, megtesszük, de a jogszabályokkal való játék, az sajnos, a Fidesz kezében van és azt kell, hogy mondjam, hogy a Klubrádió sorsa is a Fidesz kezében van. Ez nem túl jó hír” – mondta.

Kiemelte, a Klubrádió története teljesen más, mint az Indexé, ahol „megjelenik a háttérben egy befektető és (…) elküldi a szerkesztőséget”.

A Klubrádió körül „nagyon mocskos játék folyik”: egy pontosan kiszámolt, tudatosan felépített és bonyolult történet, ami „elaltatja a közönséget” és nem csinnadrattával zajlik – mondta.

„Itt most a jogszabályok sűrűjébe dobják be ezt az egész történetet és úgy irányítják, hogy a végén széttárják a kezüket, hogy hát sajnos, a bíróság lassan döntött és kifutott (…) a frekvenciaengedély a határidőből” – folytatta.

Ismertette: a jogszabályban alaptörvény-ellenes helyzet, ellentmondás van: e szerint, ha egy rádiónak korábban egyszer már meghosszabbították a frekvenciaengedélyét és az véglegesen lejár, akkor új pályázat esetén ideiglenesen meghosszabbíthatják a sugárzási lehetőséget.

A Klubrádiónak azonban nem hosszabbították meg a sugárzási engedélyét, hanem új pályázatot írtak ki a frekvenciájára. A pályázatra a Klubrádión kívül két másik adó is jelentkezett, őket kizárták, ők viszont megfellebbezték a döntést.

A járványidőszak miatt nehezebb és hosszabb bírósági eljárások miatt akár háromnegyed évbe is telhet, mire jogerős döntés születhet a kizárások jogosságáról, és még csak ez után következhet a frekvenciakérelem tartalmi vizsgálata.

„A médiahatóság egy ilyen esetben, hogyha február közepén lekapcsolják a rádiót, széttárja a kezét és azt mondja, hogy hát nem rajtuk múlott, hanem a bírósági eljáráson” – fejezte ki aggodalmát az MSZP társelnöke.

Megjegyezte: ez nagyon a „NER-re jellemző történet”, „ők ezt pontosan kiszámolták”.

Mindenkit arra biztatott: ha nem lehetne rádión fogni a Klubrádiót február közepétől, hallgassák tovább az interneten, „én is ezt fogom tenni”.