Módosítani kell a BM terrorellenes törvénycsomagját

Módosítani kell a BM terrorellenes törvénycsomagját
A Belügyminisztérium a legutóbbi ötpárti egyeztetés eredményeként számos ponton javította a terrorellenes törvénycsomagot, ami lehetőséget teremt a szakmai tárgyalások folytatására.

Viszont még mindig a jogállamisággal összeegyeztethetetlen, a polgári szabadságjogokat szélsőségesen korlátozó rendelkezések vannak a tervezetben. Továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a belügyminiszter a terrorveszély mértékétől függetlenül korlátozhatja tömegrendezvények megtartását. Ragaszkodunk ahhoz, hogy a szinte minden adatbázisra rálátó, új nemzetbiztonsági szolgálat hatásköre pontosan körülhatárolt legyen, szemben a BM tervezetének parttalan szabályozásával. Megfelelő jogi eszközt kell találni a titkosított kommunikációt biztosító szolgáltatók együttműködésre bírására, mert a BM által javasolt büntetőjogi szankció erre alkalmatlan.
 
A kormány továbbra is a terrorellenes törvénycsomagban próbálja az ellenzékkel megszavaztatni a kiskapukat szélesre táró, a közpénzlopásnak utat nyitó védelmi beszerzési törvényhez kapcsolódó kétharmados szabályokat.
 
Az MSZP csak olyan törvényt fog támogatni, ami a magyar emberek számára úgy biztosít nagyobb védelmet a terrorizmussal szemben, hogy eközben nem enged teret a kormányzati szervek önkényes intézkedéseinek.
 
Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke
 
Harangozó Tamás,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke