mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Lakásügy
2021. május 18. 10:25

Módosítóval fékezné meg a fideszes lakásmaffiát az MSZP

Ha a fideszes képviselők nem állnak el a mintegy 100.000 önkormányzati lakás botrányos elvételétől, akkor legalább törvénymódosítóval vegyék elejét az érintett családok utcára kerülésének.

A Fidesz éppen megszüntetni készül Magyarországon az önkormányzati bérlakásos lakhatást miközben, ugyanazzal a mozdulattal, ezermilliárdos nagyságrendben játszana át lakásokat a saját embereinek – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

„Itt elképesztő vagyonvesztésről és a jövő feléléséről beszélünk! Az elmúlt években az önkormányzatok azon dolgoztak, hogy például fiatalok, rászorulók, nagycsaládosok ne kerüljenek utcára: azok, akik egy piaci lakbért nem tudnak megfizetni, vagy bele akarnak vágni egy családalapításba. (…) Ki hiszi azt el, hogy most pillanatok alatt le tudják tenni akár a 10%-át a lakásuk árának, és nem az lesz, hogy a maffia és az ügyeskedők odaadják ezt a pénzt, majd pedig árnyékszerződésekkel átveszik ezeket a lakásokat és kirakják az utcára az embereket? Ez be fog következni és emberi tragédiák lesznek!” – figyelmeztetett Harangozó.

Elmondta, az MSZP a javaslatot megakadályozandónak tartja, de ha a kormányfő és a fideszes képviselők továbbra is ragaszkodnak hozzá, akkor az MSZP által megfogalmazott módosító javaslatok biztosíthatják az emberek érdekeinek képviseletét. „Mi azt mondjuk, hogy ha már ezt benyújtották, három feltételt mindenképpen beleraknánk, hogy legalább tompítsuk ezt az egész őrületet: Ha azt mondja az indoklás, hogy a ’95 előtt lezárt időszakban kimaradtakat akarja kompenzálni, akkor ez legyen benne a törvényben; legyen továbbá 10 évi elidegenítési tilalom az így megvett lakásokon, illetve címkézve kártalanítsa a magyar állam az önkormányzatokat úgy, hogy abból vagy építsenek, vagy vegyenek és újítsanak fel új bérlakásokat, és a pénz csak másik bérlakásra mehessen” – jelentette be.

„Ha ezt a fideszesek elfogadják, akkor azt mondhatjuk, (…) hogy a bérlakás piacot talán nem tettük tönkre. Meglátjuk, mi a valódi szándék” – mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese.