Molnár Gyula: egyre bomlik az Orbán-mítosz

Molnár Gyula: egyre bomlik az Orbán-mítosz
A Magyar Szocialista Párt elnöke szerint a magyarok nem hülyék, viszont azt tudják, mikor nézik őket annak. A jelenlegi hatalom tevékenységével olyan sok ember járt rosszul, hogy belőlük lehet koalíciót faragni a kormány leváltására - véli Molnár Gyula. Mindazokból tehát, akik az állandó politikai háború helyett egy nyugodt, békés, európai országban akarnak élni. Molnár szerint pártja nélkül nem lehet változást elérni, ők pedig mindazokkal együtt akarnak működni, akik egy normális, európai Magyarországot kívánnak építeni. A Népszava interjúja.

- Lassan öt hónapja vezeti ön az MSZP-t. Siker vagy kudarc, amit eddig elért?

- Én le akarom váltani ezt a kormányt, ezt egyelőre nem sikerült elérni, de választások csak 2018-ban lesznek. Komolyra fordítva a szót: én az országot járva azt látom, hogy egyre bomlik az Orbán-mítosz, az emberek nagy része okkal elégedetlen, már nagyon kevesen hiszik azt, hogy amit a Fidesz csinál, az tényleg jó az országnak. Hárommillióról négymillióra nőtt a szegények száma. Másfél millió ember kevesebb mint havi 55 ezer forintból él. Az pedig már közhely, hogy a Fidesz nem tud mit kezdeni az oktatással és az egészségüggyel. Ezt próbálja elfedni az agresszióval és a példátlan sikerpropagandával. Nem fog menni. A magyarok nem hülyék. Viszont azt tudják, mikor nézik őket annak.

- Lesz megoldása is a demokratikus ellenzéknek vagy csak a diagnózis felállításig jutnak el?

- Azért egy jó diagnózishoz szükség van a hatékony gyógykezeléshez! Az ellenzék egészével nem akarok most foglalkozni, nekem most az MSZP vezetése a feladatom és az egyetlen siker, ha ez a párt megtartja milliós szavazóbázisát és a változást akarók meggyőzésével új szavazókat is szerez. Ezt úgy lehet megtenni, ha egyszerű és világos szavakkal elmondjuk, hogy mit akarunk, de nem a párttal, hanem az országgal és az emberekkel.

- Ön mégis szóba állt Orbán Viktorral, amit sokan nem fogadtak jól az MSZP-ben sem.

- Én a vitában hiszek. Aki elzárkózik a vitától, az sosem juthat el az emberekhez. Ezt gondolom egyébként a Jobbik kapcsán is. Lehet rájuk a távolból mutogatni, hogy ez egy szélsőséges párt, amely az állatsimogatás előtt még zsidó- és cigánybűnözésről üvöltözött habzó szájjal – és be lehet menni a parlamentbe meg a tévébe vitatkozni a Fidesszel és a Jobbikkal arról, hogy miért lenne jobb Magyarországnak, ha az MSZP kormányozná. Az én utam ez a második út. Persze jobb lenne, ha a kormánypárti képviselők se menekülnének a vita elől, de ez más kérdés.

- Nem bírjuk ki, hogy ne kérdezzünk rá: és miért lenne jobb?

- Orbán Viktor több millió ember lábára lépett rá. Sőt, most is rajtuk áll. Rosszul jártak a kisemberek, mert a Fidesz adórendszere a gazdagokat támogatja az ő pénzükből. Mi ezt fordítva képzeljük. Rosszul jártak a vállalkozók, mert aki nem fideszes, annak csak a hatósági zaklatások jutnak. Pedig szerintem egy működő országban a tehetség és szorgalom kell, hogy a siker záloga legyen, nem a politikai kapcsolatok. Rosszul jártak a rokkantnyugdíjasok, a tanárok, az orvosok, a diákok, a szakszervezetek, az alacsony keresetűek, az értelmiségiek, a nők, folytassam? Belőlük lehet koalíciót faragni az Orbán-kormány leváltására. Mindazokból, akik az állandó politikai háború helyett egy nyugodt, békés, európai országban akarnak élni.

- Ez már Hillary Clintonnak sem sikerült az Egyesült Államokban. Miért sikerülne az MSZP-nek egy sokkal nehezebb terepen? Különösen úgy, hogy közben meg kellene egyezni olyan ellenzéki pártokkal – az LMP-vel és az Együttel –, amelyek nem akarnak együttműködni az MSZP-vel.

- Ha van jó politika, van együttműködés is. Egyetértünk abban, hogy Magyarországon a szegénynek és gazdagnak, a jó fideszes kapcsolatokkal rendelkezőknek és a senkit nem ismerőknek ugyanaz jár? Egyetértünk a sajtószabadság fontosságában? Abban, hogy a közmunka helyett valódi munkahelyekre van szükség? Hogy az Európai Unióban szeretnénk élni és nem a Putyin-féle föderációban? Ha igen, akkor meg tudunk állapodni az együttműködés keretei között. Ezek ugyanis a fontos kérdések, nem az, hogy melyik párt indíthat jelöltet a megyei kettes választókörzetben.

- Ön a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy az MSZP megszűnhet 2018-ban. Mikor szűnik meg az MSZP?

- Tegyük kicsit helyre ezt a nyilatkozatot. Arról beszéltem, hogy a 2018-as választás tétje óriási: Magyarország jövője múlhat rajta, ebbe pedig az ellenzéki pártok is beletartoznak. A Fidesz – a Népszabadság bezáratásával, a nemzetközi bűnözőkkel való kapcsolattartással, a demokrácia szisztematikus lebontásával – egyre nyíltabban elnyomó rendszert épít. Aki azt hiszi, hogy ebben a rendszerben sokáig el lehet evickélni ellenzéki pártként, óriásit téved. Legyőzzük a Fideszt vagy elbukunk, nincs más út. Ugyanakkor azokat, akik az MSZP megszűnéséről ábrándoznak, ki kell ábrándítanom: az MSZP-nek van alsó hangon egymillió szavazója. Nélkülük pedig nagyon nehéz lesz kormányt váltani. Vagyis volt, van és lesz is MSZP, de most 2018 a céldátum!

- Egyelőre azonban úgy tűnik, Orbánt nehéz lesz megállítani. Ön másképp látja?

- Szerintem Orbán, ha csak az ország eredményeit nézzük, sikertelen politikus. Háborút hirdetett az államadósság ellen, elbukta. Háborút hirdetett az EU ellen, miközben az Unió pénze tartja életben az ország gazdaságát. Jólétet ígért, szegénységet teremtett. Talán meglepő lesz, amit mondani fogok, de szerintem az idő nem a Fidesznek dolgozik. Nem értik, hogyan alakul át a világ. Magyarország nem lehet Európa összeszerelő üzeme, mert ezt a munkát a jövőben nem emberek, hanem gépek fogják végezni. Aki nem fektet az oktatásba, az lemarad – márpedig Orbánék csak pénzt vonnak ki belőle. Magyarország nem lesz Szingapúr sem, mert ha csak a korrupciót sikerül importálni, az nem hoz fellendülést. Az a „rossz hírem van”, hogy a világ legnagyszerűbb és legsikeresebb országai továbbra is az Orbán által mélyen lenézett nyugati demokráciák. Az én szemem előtt ezért sokkal inkább Németország példája lebeg, mint az ázsiai áldemokráciáké. És biztos vagyok abban, hogy az emberek többsége ebben velem, és nem Orbánnal ért egyet. Mi azokkal fogunk együttműködni, akik változást akarnak és egy normális, európai Magyarországot akarnak építeni!

Az interjú a Népszavában jelent meg.