mszp.hu | Belföld
2023. november 06. 22:28

Molnár Zsolt: A Balaton a nemzet szimbóluma, nem egyszerűen építészeti kérdés

Molnár Zsolt: A Balaton a nemzet szimbóluma, nem egyszerűen építészeti kérdés
Valóban szükség van néhány terület szabályozására, de nem úgy, ahogyan abba Lázár János minisztériuma belefogott. „Olyan ez, mint mikor Pistike sokat készül a dolgozatra, csak a feladatokat nem tudja megoldani”, ez a dolgozat vagy ez az előterjesztés nem alkalmas érdemi vitára, így vissza kell vonni – erről beszélt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója vezérszónoki felszólalásában, hétfőn este.

Aki sokat tartózkodik balatoni településeken, az láthatja, hogy aggódó tekintetek figyelik, ami a Balaton körül történik. A pártigazgató elmondta, hogy a Balaton nem egyszerűen egy üdülési övezet, hanem szimbóluma a magyarságnak országhatáron belül és azon túl is. „Önök azonban egyet léptek előre, és kettőt hátra”, és nem vették figyelembe sem az Alkotmánybíróság korábbi döntését, illetve kijátszották, ami a Balatonra vonatkozik, valamint nem hallgatták meg azokat a civileket, akik óvni próbálják a Balatont.

Az MSZP politikusa arra kérte Lázár Jánost vonja vissza a törvényt, hiszen a „vizsgamunka” nem sikerült, és kezdjék elölről a törvény megalkotását. Túl sok mindent akartak megoldani, de nem sikerült, ez egy parlamenti vitában már nem módosítható, módosító javaslatokkal sem. Néhány javaslattal egyet lehet érteni, például, hogy tiltja a további privatizációt, ezzel megóvva azt a néhány szabadstrandot, ami még megmaradt a Balaton körül. Ez támogatható lenne, ha a kormány nem akarna az éj leple alatt belecsempészni a Balatont károsító javaslatokat. Az elmúlt 13 évben a kormánynak nem sikerült megmentenie a Balatont, sokkal inkább egy luxuslakópark luxusmedencéjévé tették. Egyre kevesebbek számára adatik meg, hogy élvezhessék.

Ez a mostani javaslat a zöldterületek vagy akár védett területek tekintetében további beépíthetőséget tesz lehetővé, és jól tudjuk, hogy amivel visszalehet élni, azzal ebben az országban visszaélnek – hívta fel rá a figyelmet Molnár Zsolt, aki képviselőtársaival még az előző ciklusban elérte az Alkotmánybíróságnál, hogy 30 méteres védősáv legyen, ám ez a törvénytervezet ezt 20-ra csökkentené.

Molnár Zsolt szerint a kormány nem érez valódi felelősséget a Balaton megóvása iránt, lehetséges, hogy tényleg meghallgattak szakembereket, csak ezek szerint nem vették figyelembe, amit ők elmondtak. Lehet, hogy kikértek véleményeket, folytattak beszélgetéseket, csak az a baj, hogy ebből nagyon kevés tükröződik vissza.

Némi szakmaiság felsejlése látszik, de ez nem korrigálható, így vissza kell vonni, nulláról kell kezdeni a vitát, azt a néhány támogatható elemet megőrizni. Ráadásul amíg egy törvényjavaslatban benne van a „nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás fantomintézménye” addig ez különösen kizár mindenféle támogathatóságot. Ha Önök már az építészetet, mint művészetet is szabályozni akarják, az már a porosz államot idézi fel.

Molnár Zsolt bízik abban, hogy Lázár János élni fog azzal a lehetőséggel, hogy „feláll, megköszöni a betyárbecsületet képviselőtársainak, hogy kiálltak mellette, korrektül megküzdöttek, védték a védhetetlent, és azt mondja, hogy igaza van a szakmának és az ellenzéknek, vagy azt mondja, hogy még néhány dolgot beakarnak építeni, vagy érlelni kell ezt a műhelymunkát, és visszavonja a törvényt. A pártigazgató abban is bízik, hogy a KRESZ újragondolásánál is hasonlóan járnak majd el, hogy minél kevesebben haljanak meg az utakon.

Kapcsolódó párttagok