mszp.hu | Belföld
2023. július 23. 09:17

Molnár Zsolt: A horvát példát követve tegyük ingyenessé a strandokat!

Molnár Zsolt: A horvát példát követve tegyük ingyenessé a strandokat!
Vasárnapi sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, pártigazgatója Zamárdiból jelentkezett be. Elmondta, sok választ kapott kérdésére a strandok díjmentessé tételével kapcsolatban, azonban a horvát példát követve az összes balatoni strandnak ingyenesnek kellene lennie. Ehhez az önkormányzatoknak állami kompenzációt kell kapnia, valamint fontos, hogy a Balaton az év egészében csábító kikapcsolódási lehetőség legyen.

Molnár Zsolt emlékeztetett, a múlt hét folyamán levélben kereste meg azon balatoni települések polgármestereit, ahol fizetős strandok működnek. Az MSZP pártigazgatója arra szerette volna megkapni a választ, hogy mégis mi alapján dől el, hogy egy adott partszakasz díjmentessé vagy fizetőssé válik, valamint hogy milyen szempontok alapján, hogyan kalkulálják ki az árakat.

Az MSZP országgyűlési képviselője megköszönte a válaszokat, valamint elmondta, reméli, akik eddig nem, később még fognak válaszolni. Mint mondta, arra gondolni sem mer, hogy egy ilyen egyszerű kérdésre nincs válasz, vagy esetleg a városvezetők nem tartják időszerűnek egy országgyűlési képviselőnek a válaszadást.

Molnár Zsolt elmondta, számos indoklással találkozott a válaszokban, azonban egy olyannal sem, mely valóban megmagyarázná a strandok fizetőssé tételét. Hozzátette, az, hogy az önkormányzatok rossz költségvetési helyzetükkel vagy a strand fenntartási költségeivel indokolják a díjszedést, nem magyarázat, hiszen az ország minden részén nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, a fenntartási költségeket tekintve pedig hasonló alapon pénzt szedhetnének a hegyekben elhelyezkedő települések a kirándulóktól, az út fenntartási költségeire hivatkozva.

Az MSZP pártigazgatója szerint fontos lenne megtudni, mi alapján dől el egy partszakasz fizetőssé tétele, átlátni a döntési mechanizmust, illetve kideríteni, a jövőben van-e esély ezen strandok díjmentessé tételére. Molnár Zsolt elmondta, több polgármester kompenzációtól tette függővé a strandok ingyenességét, az MSZP javaslata pedig pontosan azt tartalmazza, hogy kapjanak állami kompenzációt az önkormányzatok az strandok díjmentességéért.

Az MSZP országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra is, hogy a szomszédos Horvátországban olyan törvény született nemrég, mely megtiltja, hogy a strandokon az Adriai-tengerbe való bejutásért pénzt szedhessenek, mindenki számára biztosítani kell az ingyenes fürdőzést. Molnár Zsolt példamutatónak nevezte a horvát döntést, elmondta, az MSZP törvényjavaslatot fog benyújtani ősszel, hogy a Balaton mindenki számára elérhető legyen önkormányzat fenntartás mellett. Hozzátette, fontos, hogy a Balaton ne legyen túlépítve, a jövő nemzedéke is élvezhesse a tó nyújtotta lehetőségeket.

Végezetül egy újabb szempontot is felvetett az MSZP országgyűlési képviselője, hiszen mint elmondta, az lenne a legjobb, ha a Balaton nem csak a nyári hónapokban, hanem az év egészében használható lenne, környezetrombolás nélkül. A balatoni fürdés ugyan csak az extrém sportolóknak lehet lehetőség az év 12 hónapjában, azonban a kirándulás, szórakozás céljából az év minden szakában vonzó célpont lehetne a magyar tenger.

„Folytatjuk továbbra is azt a küzdelmet, amely a szabadstrandokért és a Balatonért zajlik” – zárta gondolatait Molnár Zsolt. Hozzátette, mindenki számára elérhetővé kell válnia a balatoni nyaralásnak, megfizethetőnek kell lennie a pihenésnek, üdülésnek, sőt a „telelésnek” is a Balaton mellett.

Kapcsolódó párttagok