mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 27. 16:22

Molnár Zsolt: A kormány vezető politikusai hiányoztak alkotmányjog óráról

Molnár Zsolt: A kormány vezető politikusai hiányoztak alkotmányjog óráról
A kormány által december végéig meghosszabbított kötelező bolti akciózásról, Orbán és Matolcsy vitájáról, az orosz-ukrán háborúról, Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója az ATV A nap híre című műsorában.

A kormány által december végéig meghosszabbított kötelező bolti akciózással kapcsolatosan Molnár Zsolt elmondta, hogy az MSZP a magyar családok szempontjából nézi ezt az intézkedést, amely csupán „csepp a tengerben”, de minden olyan intézkedés, amely a családoknak átmenetileg könnyebbséget okoz, mint például a hatósági ár, illetve a kötelező bolti akciózás – amelyek tradicionálisan baloldali intézkedések – támogatandó, ugyanakkor nem elégséges intézkedés.

„Ilyen magas ÁFÁ-val, az élelmiszerekre kivetett különadókkal nem lehet fenntartani a családok fizetőképes működését. Ezért mondjuk ki, hogy kudarcos a kormány politikája” – érvelt az MSZP pártigazgatója.

A megélhetési válság egyik legfőbb oka a nagyon magas ÁFA, és a különadók, amelyek az élelmiszereket is terhelik. A vidéki kisboltok csőd szélére kerülnek, mivel nem tudják tartani a lépést a nagy kereskedelmi láncok üzleteivel, ezért szükség van állami beavatkozásra, amelyet az MSZP programja is tartalmaz.

A műsorban szó volt a jegybank és a kormány közötti vitáról is, amelyben az infláció okaiért a két fél egymást hibáztatja. „A sikernek mindig sok gazdája van, a kudarcért pedig mindig más a felelős” – mondta a kérdéssel kapcsolatosan Molnár Zsolt. A kormánynak viselnie kellene a politikai felelősséget, miközben a monetáris politikáért a jegybank felelős. „Az az érzésem, hogy a kormány vezető politikusai hiányoztak az alkotmányjog óráról, illetve a demokrácia és jogelméleti tárgyaknál” – fogalmazott Molnár Zsolt. Hiszen mindez olyan fokú beavatkozás a közjogi rendszerbe, hogy az állam a fékek és ellensúlyok még megmaradt intézményrendszerén is átnyúlva kézileg vezérelnek egy folyamatot.

Orbán Viktor élesen bírálta Svédországot, amire Molnár Zsolt úgy reagált a kormány kettős mércét alkalmaz, míg Oroszországgal túlzottan megengedő, addig Svédországgal szigorú, hogy mit tanítanak a gyerekeknek 1956-ról. A pártigazgató szerint a NATO-csatlakozás miatt van most ez a túlzó szigor Svédországgal szemben. Hozzátette, az MSZP támogatja Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Ettől függetlenül Molnár Zsolt sem ért egyet azzal, hogy ’56-ról mit tanítanak a svéd gyerekeknek, de elfogadhatatlannak tartja, hogy ebbe belekeverik a NATO-csatlakozást. Méltatlan, amit a kormány csinál, hiszen Svédország mindenben megfelel a NATO elvárásinak, és a biztonságot növelné a csatlakozással. Finnország csatlakozásának erős üzenete van, hiszen nagyon régóta tartó semlegességét áldozta be ezzel.

A műsorban az orosz-ukrán háború is szóba került. Molnár Zsolt elmondta, minden épelméjű ember a béke pártján áll, háborúpárti politikus nem létezik, sőt ember sem, néhány militarista embert leszámítva. Nagyon szomorú, hogy Orbánék közpénz milliárdokat költöttek arra, hogy az ellenzéket háborúpártinak hazudják. Teszik mindezt olyan gazdasági helyzetben, mikor sok magyarnak élelmiszerre is alig jut. A magyar kormánynak „nem osztottak” lapot abban a kérdésben, hogy milyen békére és mikor kerül majd sor Oroszország és Ukrajna között, hiába próbálja Orbán beállítani magát a béke nagykövetének. Minden, ami ebben a kérdésben a kormánytól elhangzik az a magyar választóknak szól.