mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. április 13. 16:14

Molnár Zsolt: A magyar állampolgároknak, a fürdőzőknek, a strandolóknak és a családoknak akarunk segíteni

Molnár Zsolt: A magyar állampolgároknak, a fürdőzőknek, a strandolóknak és a családoknak akarunk segíteni
„Jelentős segítséget jelentene egy családnak, ha nem irreális strandbelépőt kellene fizetnie” – mondta Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója a Spirit FM csütörtök reggeli adásában.

A strandbelépők irreális ára nagy terhet jelent a családoknak egy üdülés során. A helyzet megoldása érdekében az MSZP egy olyan javaslattal állt elő, hogy a hatósági ársapkákat terjesszék ki az strandbelépőkre is. A javaslat azt is tartalmazza, hogy ha díjmentessé tennénk a strandokat, akkor az önkormányzatok kompenzációt kapnának, így az őket nem érné kár. 

Az alapvető ötlet már a tavalyi évben megszületett, hiszen az MSZP hosszú távú célja, hogy „a természetes tavak menti strandok ne legyenek fizetősek” – mondta az MSZP pártigazgatója. Szó sincs arról, hogy a strandok kétharmada szabadstrand lenne. „Ha valaki az északi parti részen kíván pihenni, üdülni, feltöltődni, akkor rögtön találkozik azzal a problémával, hogy nagyítóval kell szabadstrandot keresnie. Ez így nem korrekt, nem elfogadható” – érvelt Molnár Zsolt. 

Az gondoljuk, hogy nem csak az élelmiszerárak jelentenek jelentős terhet a családok számára, hanem legalább ekkora problémát jelent egy üdülés során, hogy irreálisak a strandbelépők árai. Ezért erre a szezonra azt javasoljuk, hogy a hatósági árat nem csak bizonyos termékekre, hanem erre a szolgáltatásra is ki lehetne terjeszteni. „600 forintos árnál ne lehessen magasabbat kérni egy felnőtt belépőjegyért” – ismertette Molnár Zsolt a párt javaslatát. Egy négytagú családnak a strandra való bejutás – a Balaton jelentős részén – legalább 5000 forintba kerül, pedig ekkor még semmilyen egyéb szolgáltatást nem vettek igénybe. 

A márciusi inflációs adatokra reagálva az MSZP pártigazgatója elmondta, hogy az Európai Unió legmagasabb áfájával találkozunk hazánkban, ráadásul az élelmiszereket még különadók is sújtják. Ilyen tényezők mellett nem kell csodálkozni azon, hogy irreálisan magas az infláció. A világ minden részén van magas infláció, de Magyarországon ez kiemelkedő, ez pedig a kormány rossz adópolitikájának a következménye. A családok nagy része számára óriási terhet jelent az élelmiszereknek a beszerzése, ezért amíg az a helyzet nem változik meg, addig indokolt az ársapkáknak a fenntartása, és jó lenne ezt kiterjeszteni a strandbelépőkre is.  

Az elmúlt napok külpolitikai híreire reagálva elmondható, hogy egy szövetségi rendszerhez hűnek kell maradni akkor is, ha rövidtávú gazdasági érdekek mást kívánnának. „A magyar választópolgárok jelentős része, az MSZP-s Horn Gyula vezetésével a NATO-tagság mellett és az európai uniós tagság mellett döntöttek, ehhez kell hűnek maradni a nehezebb időkben is” – érvelt Molnár Zsolt. Egy Rubicon szélén áll a magyar politika, amelyet a szövetségesek jelentős része megelégelt. Azonban talán az EU is egységes abban, hogy az orosz-ukrán háborúban kinek milyen magatartást kellene gyakorolnia. A magyar kormány pedig feszegeti az euroatlantista elköteleződésünket, ez pedig elfogadhatatlan! 

Kapcsolódó párttagok