mszp.hu | Belföld | Nemzetpolitika
2024. június 11. 11:08

Molnár Zsolt: A nemzeti alapkérdéseket nem szabad pártpolitikai célokra felhasználni

Molnár Zsolt: A nemzeti alapkérdéseket nem szabad pártpolitikai célokra felhasználni
Egy hete, június 4-én volt a Nemzeti Összetartozás napja, mely a választási kampány miatt ugyan kisebb figyelmet kapott, Molnár Zsolt azonban megemlékezett a nemzeti sorstragédiáról Versailles-ban, a Nagy Trianon kastély lépcsőjén. Az MSZP országgyűlési képviselője, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke napirend előtt szólalt fel kedden a parlamentben, beszédében hazánk szövetségi rendszeri helyzetének megerősítését tűzte ki célul, valamint arra kérte a kormányt, nemzetpolitikai kérdéseket ne használjanak fel pártpolitikai célokra.

Magyarországon a nemzetpolitika nem választható el a külpolitikától és az európai uniós politikától. Hazánk a történelme miatt gyakorlatilag „elvesztette” a 20. századot, nagy kihívás a XXI. században, hogy ez ne ismétlődjön meg. A múlt történelmi tényeiből, a két vesztes világháborúból, a megalázó békediktátumból, az ’56-os forradalom leveréséből helyes következtetéseket kell levonni. Utoljára 1848-ban volt nemzeti egység hazánkban, amikor a nemzeti szuverenitás került fókuszba az új államalakulat létrehozásakor. Ám ezzel a nemzeti egység véget is ért, azóta pedig a megosztottság uralja a magyar politikát, mondta a szocialista politikus.

A magyar nemzet megosztására épülő kormányzati politikát nem lehet folytatni, hangsúlyozta Molnár Zsolt. A kormány az európai politikával kapcsolatban továbbra is a sérelmei, sértődöttsége szerint hoz döntéseket. Azt azonban nem értik meg, hogy erős Európa nélkül nem lesznek gyógyíthatók a Trianon által keletkezett sebek. Nem lesz megoldás, nem lesz elégséges a szülőföldön maradást és a Kárpát-medencei magyarságot segíteni, ahogy azt a kormány jelenleg teszi.

Molnár Zsolt szerint szükség van az erős Európára, hiszen alapvetés lehetne a gyorsabb közlekedés is – akár a Balaton és Marosvásárhely között -, az euróval fizetés, vagy akár a tulajdonszerzés könnyebbsége Székelyföldön. Az erős unió nem jelent egyet Brüsszel befolyásának növekedésével, nem azért van szükség rá, hogy onnan diktáljanak, hanem azért, hogy e szövetségi rendszeren belül nemzetpolitikai céljainkat elérhessük. Mindehhez diplomáciai sikerekre van szükség, hiszen Trianon sem kizárólag a csatatéren dőlt el, hanem a béketárgyalásokon. Magyarország tárgyalási helyzete is nagyban hozzájárult ehhez, mivel a magyar diplomáciai küldöttség magára maradt. Ezért van jelentősége a szövetségi politikának, ezzel szemben a jelenlegi magyar kormány sérelempolitikája sokszor elszigetelődéshez vezet.

Hamarosan Nagy Imre újratemetésének évfordulója lesz, 1989-ben egészen másképp, több hittel indultunk el a nemzeti egység megteremtésének útján, ami a NER-uralma alatt elveszett. A kormány jelenleg pártpolitikai célokra is használja a nemzeti kérdéseket. Molnár Zsolt arra kérte a kabinetet, legalább a nemzeti alapkérdésekben keressenek konszenzust, mivel sem 44 százalékkal, sem kétharmaddal nem lehet kettéosztani a nemzetet és megmondani, „ki jó magyar és ki a nem jó magyar”.

Kapcsolódó párttagok