mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 26. 22:22

Molnár Zsolt: A pokolba kívánják a demokráciát és a népszavazást!

Molnár Zsolt: A pokolba kívánják a demokráciát és a népszavazást!
Az erősödő MSZP a kúriához fordul az embereket megillető választási jogokért. A választásokkal kapcsolatos intézmények vezetése közmegegyezés híján nem kap bizalmat ez emberektől, mondta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Nem alapul közmegegyezésen az NVI és az NVB vezetése – ez mind a szabad vizek népszavazási kezdeményezés elkaszálásán, mind a következő hónapokban tervezett újabb, egyoldalú választási törvény átszabási kezdeményezésén látszik, ezért az MSZP széles körű legitimációt biztosító konszenzust javasol.

„Maguk a természetes tavak kizárólagos állami tulajdonban vannak, így tehát ezek a magyar választókéi, ezért a kúriához fordulunk: folytatjuk a küzdelmet! Nem adjuk fel a csatát, addig fogunk menni, míg minden magyar állampolgár ingyenesen bemehet azokra a strandokra, amik szabad vizeknél vannak. Méltánytalan, hogy azért kérnek pénzt, akár az önkormányzatok, akár bárki más, hogy be lehessen menni a vízbe. Ez igazságtalan és elfogadhatatlan” – emlékeztetett Molnár Zsolt.

Kifejtette, a ’szabadstrand’ nem azt jelenti, hogy minden ingyen van; természetes, hogy a szolgáltatásokért, mint a napágy, napernyő, vagy az értékmegőrző külön fizetni kell, de pusztán azért pénzt szedni, hogy egy magyar család fürödni menjen köztulajdonban lévő vizekhez, teljességgel elfogadhatatlan.

Ez indokolta az MSZP népszavazási kezdeményezését, amit az NVB – ironikusan éppen a kormány által kiszipolyozott önkormányzatok csorbuló jogaira hivatkozva – elkaszált. „A népszavazást nem szereti a magyar kormány, a demokráciát sem szereti, de továbbvisszük ezt az ügyet. Ez minden magyar emberről szól. A Nemzeti Választási Bizottság a NER választási bizottsága, hiszen az ő érdeküket szolgálják, a pokolba kívánják a demokráciát és a népszavazást”.

Annak kapcsán, hogy nyugdíjba vonul az NVI elnöke, a szocialista politikus elmondta, az MSZP széleskörű egyeztetést indítványoz az új vezető személyét illetően. „A Nemzeti Választási Irodával kapcsolatos mai kezdeményezésünk arról szól, hogy az NVI ne a NER irodája legyen, hanem közbizalommal, széles körű legitimitással rendelkező személy vezesse.

Nem lehet pártcsinovnyik, nem lehet pártkinevezett, hanem legyen egy tisztességes egyeztetés erről, és egy olyan szakember kerüljön oda, aki garantálja a magyar választások legitimitását, legyen az akár az eljárási törvények, akár a levélszavazás kérdése, illetve akár az egyéni választókörzetek átszabása, hiszen komoly kritika érte a választási rendszert, nemcsak az ellenzék részéről, szakértők és az egész nemzetközi világ sok bírálatot fogalmazott meg”.

Molnár hangsúlyozta, „Önmagában az nem baj, hogy a lakosságszámhoz igazítanak választókerületeket, de nem mindegy, hol húzzák meg a határokat, hiszen jól látható, hogy egy-egy terület hogy manipulálható, ezért nagyon bízunk benne, hogy egy olyan NVI vezető érkezik, aki a 2022-es vagy akár előbbi választások legalább minimum törvényességét, és a minimum szakmaiságot képviseli”.

Ezzel összefüggésben az MSZP budapesti elnöke arról is szólt, a szocialisták párttagsága növekedőben van, a szeptember 19-én esedékes kongresszus után, az új, két évre szóló mandátumú vezetés megválasztásával egy még erősebb és egységesebb MSZP fog létrejönni.

„Amikor a társelnöki rendszerről döntöttünk, tudható volt, hogyha társelnökök együtt dolgoznak, akkor közös programmal kell rendelkezniük. Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes ilyen páros, Hiller Istvánnal kiegészülve nagyszerűen vezetnék a pártot. A lényeg mindenképpen az, hogy a Szocialista Párt egységes lesz, Mesterházy Attilára és Őri Lászlóra is nagy szükség lesz, össze fogunk egy csapattá kovácsolódni; bármi megtörténhet, sokan lépnek be a pártba”.

Kapcsolódó párttagok