Molnár Zsolt: A vereség szele megérintette a hatalmat

Molnár Zsolt: A vereség szele megérintette a hatalmat
A vereség szele megérintette a hatalmat - mondta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és budapesti elnöke a kormány törvénytervezetéről az Alaptörvény módosítására, amit a kabinet kedd este, rögtön a veszélyhelyzeti törvény megszavazása után nyújtott be a Parlamentnek.

 „Az a magabiztosságuk, ami 2030-ig terjed, az minthogyha elillanni látszana” – mondta erről Molnár az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Olyankor szoktak ugyanis ilyen intézkedéseket hozni – folytatta -, ez tehát „jó hírt is jelent”; bár az alapítványok, közalapítványok kétharmados sarkalatos törvény meg Alaptörvény hatálya alá kerülése azt jelenti: a közvagyont újra eltékozolják.

„Abszurdnak” és „a magyar társadalom szembeköpésének” nevezte, hogy az Alaptörvénynek erre a kilencedik módosítására akkor kerül sor, amikor sokan az életükért, a családok pedig a megélhetésért küzdenek a járvány miatt.
A Magyar Szocialista Párt nevében részvétét fejezte ki minden családnak, amelyben valaki elhunyt a „szörnyű járványban”, a betegeknek pedig felépülést kívánt.

Azt mondta: a párt keresi megoldásokat, hogyan tudnák az adventi időszakban, és „talán 1956 óta a legszomorúbb, legszokatlanabb” karácsonykor és szilveszterkor a járványügyi szabályok betartása mellett karitatív akciókkal segíteni a magányosan élőket és azokat, akiknek nincs módjuk még a technika segítségével sem kapcsolatot tartani hozzátartozójukkal.

„Meg fogjuk szervezni aktivistákkal, meg fogjuk szervezni a párttagsággal. Hangsúlyozom, minden járványügyi szabályt betartva – ígérte. „A legfontosabb az emberi életek védelme, legfontosabb az egészségvédelem” – tette hozzá.

Az MSZP felelősen gondolkodik a járványhelyzetről és gazdasági következményeiről, ezt szimbolikusan is kifejezte a veszélyhelyzet meghosszabbítását igenlő keddi szavazatával.

De innentől minden felelősséget a kormány és elsősorban a miniszterelnök visel, mert a védekezés eszközei és lehetőségei kizárólag nála vannak. „Az önkormányzatoktól elvettek minden lehetőséget, a Parlament formálisan működik” a fideszes Házszabály és joggyakorlás miatt.

Kiemelte: nem a kormány ellen szurkolnak ebben a kérdésben, „sajnos a mi szurkolásunk nélkül is (…) rosszul sikerül”: a kormány súlyos hibákat követett el a járványkezelésben.

A tesztek és a kontaktkutatás hiánya a járvánnyal szembeni védekezésben súlyos hiányosság, de szociális és gazdasági területen is „óriási vákuum van” a kormányzati intézkedésekben: a haveroknak juttatott szálloda- és vadászati támogatásokon kívüli gazdasági lépések „leginkább a munkáltatóknak segítenek” – mondta.

„Mi szociáldemokrataként az emberek, a munkavállalók pártján állunk” – szögezte le.

Az MSZP megoldási javaslataiból kiemelte: 100%-os táppénzt a járvány fertőzöttjeinek, hogy ne kelljen állásukat féltve betegen is dolgozni járniuk; az európai országokéhoz hasonló bértámogatást; a mostani 3 helyett 9 havi, emelt munkahely-keresési járadékot; a GYES és a GYET összegének megduplázását; a „vállalhatatlanul alacsony” öregségi nyugdíjasok számára legalább egy egyszeri kiegészítő támogatást, hiszen folyamatosan értéktelenedik el  a nyugdíjuk, ráadásul pluszkiadásaik vannak a járvány következtében.

Kapcsolódó párttagok