mszp.hu | Belföld
2023. október 10. 14:34

Molnár Zsolt az Adria-törvénnyel biztosítaná a magyar családok nyaralását

Molnár Zsolt az Adria-törvénnyel biztosítaná a magyar családok nyaralását
Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója horvát mintára, elsősorban a Balatonra, de minden más hazai természetes vizekre is vonatkoztatva nyújtja be az Adria-törvényt. Ez törvénybe iktatná, hogy ne lehessen pénzt szedni azért, hogy egy természetes képződménybe, mint a Balaton, bejuthassanak a magyar családok. Az MSZP szerint elfogadhatatlanok a természetes vizek körüli fizetős strandok és kerítések. Be kell tartani a part menti védősávokat, a partnak megközelíthetőnek kell maradnia bárki számára, korlátozni kell az ésszerűtlen beruházásokat, a magyar családok számára vissza kell adni a magyar tavakat, és szankcionálni kell, akik ennek nem tesznek eleget – hangsúlyozta Molnár Zsolt keddi sajtótájékoztatóján, melyet parlamenti napirend előtti felszólalása után tartott. A pártigazgató törvényjavaslata súlyos pénzbírságokat szabna ki azokra, akik nem teszik elérhetővé a partot bárki számára.

Molnár Zsolt nem adja fel a küzdelmet annak érdekében, hogy a kormány végre belássa: a Balaton mindenkié, nem pedig a helyi polgármestereké vagy az önkormányzatoké. A pártigazgató szerint szükség van kompenzációra az állami költségvetésből, nem kérdés, hogy erre lenne is forrás.

Sajtótájékoztatója előtt a Parlamentben felszólalva arról beszélt a politikus, hogy a kormány győzelmi ódákat zeng arról, hogy a turizmus területén is helyt állt, csakhogy a valóság az, hogy a „bérből és fizetésből élők kiszorultak a balatoni nyaralás lehetőségéből”. Molnár Zsolt szerette volna megtudni, milyen tervei vannak a kormánynak arra, hogy ez jövő nyáron ne ismétlődhessen meg.

„Elfogadhatatlan az, hogy a Balaton luxuscikké vált” – érvelt a pártigazgató, majd a horvát példát említette, mint lehetséges megoldást, ahol az Adriába való bejutásért nem lehet pénzt kérni, nem lehet senki elől elzárni a tengerpartot.

Örvendetes, hogy a statisztikák szerint egyre több külföldi érkezik a Balatonhoz, de érdemes megvizsgálni a magyar családok szemszögéből a helyzetet. Az MSZP szerint a kormány tétlenül nézte, hogy magyar családok tízezrei szorultak ki a nyaralás lehetőségéből. „Egy nemzet lelkiállapotát tükrözi vissza, hogy mennyi pénzt, időt tudnak fordítani pihenésre. Ezen a területen óriási lemaradásban vagyunk. Azt várjuk a kormánytól, hogy azonnali intézkedéseket hozzon, hiszen most még időben vagyunk”. Molnár Zsolt szerint a magyar családok problémáinak fontosabbnak kell lennie a pártérdekeknél.

Az MSZP javaslatai segítséget jelentenének a családoknak, hogy jövő nyáron eljussanak a Balatonhoz, például a strandbelépők eltörlése jelentős spórolást jelenthetne. A szabad strandok körül nincs helye kerítésnek, így ezeket le kell bontani. Érvényt kell szerezni annak az alkotmánybírósági döntésnek, mely szerint a partmenti védősávot be kell tartani, a beruházásoknak ésszel van helye a Balatonnál, és nem úgy, hogy kirekesztik a magyar családokat a Balatonból. A javasolt üdülési támogatás pedig 100.000 forinttal segítené a legrászorulóbb családokat – zárta felszólalását Molnár Zsolt, aki a költségvetésben is találna forrást erre a célra.

Kapcsolódó párttagok