mszp.hu | Belföld
2024. január 26. 08:00

Molnár Zsolt: Az örök nyugalom legyen is örök és nyugalom

Molnár Zsolt: Az örök nyugalom legyen is örök és nyugalom
A sírhely megváltásának komoly anyagi terheiről, a temetkezéssel kapcsolatos gyakorlat újragondolásáról, valamint az erről szóló új törvényjavaslatáról is beszélt Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója a pénteki sajtótájékoztatóján.

Sajnos előbb-utóbb mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy elveszíti egy hozzátartozóját. Az ezzel járó lelki teher mellett a temetési költségek is komoly nehézség elé állítják a családokat. Az elhunytak örök nyugalmat érdemelnének, de sajnos sok sír eltávolításra kerül, amikor a családtagok nem tudják kifizetni a megváltási díjat. 

„Nagyon méltánytalan ez a helyzet, hiszen nemhogy örökre nem nyugszik békében az elhunyt, hanem még a hozzátartozói életében áll elő egy olyan keserű és elfogadhatatlan, méltánytalan helyzet, amikor a családnak választani kell a megélhetés, valamint a sír megváltása, az újraváltási díj kifizetése között” – érvelt Molnár Zsolt. 

Az MSZP pártigazgatója ezért törvényjavaslatot nyújt be, amely jelentős segítséget jelentene azoknak a családoknak, akiknek a sírhely megváltása komoly anyagi terhet jelent. 

A javaslat értelmében ahol az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap – 28.500 Ft – négyszeresét nem haladja meg, ott a megváltási díj 50 százalékát kérelemre, a központi költségvetésből lehetne finanszírozni. Ez a lehetőség különösen indokolt esetben a megváltási díj 75 százalékáig emelkedhetne. Továbbá a törvényjavaslat tartalmazza a sírhely megváltásának tárgyi ÁFA-mentességét. 

Egy másik súlyos probléma, hogy sokszor a hozzátartozók nem fellelhetők, ezért egy sírra rátett papírral jelzik az adott sírhely lejáratát.  

Az új javaslat értelmében a lejáratot megelőző év október 31-ig – egy új nyilvántartás szerint – minden rendelkezésre jogosultat értesítene a temetkezési intézet arról, hogy lehetőség van a sírhely megváltására.

„Nagyon bízom benne, hogy mindenki érzi ezt a felelősséget, hiszen minden család számára közös a sors annak kérdésében, hogy előbb-utóbb mindenki veszít el hozzátartozót. Ne állítsunk elő ilyen méltánytalan helyzetet, hogy a megélhetés és a sír megváltása között kelljen választani” – fogalmazott Molnár Zsolt. 

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint itt az ideje annak, hogy átgondoljuk a temetkezéssel kapcsolatos gyakorlatot, hogy méltatlan helyzetek ne álljanak elő a jövőben! 

Kapcsolódó párttagok