mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 23. 07:24

Molnár Zsolt: Elég az ámokfutókból! Btk-módosítást!

Molnár Zsolt: Elég az ámokfutókból! Btk-módosítást!
Molnár Zsolt pártigazgató, az MSZP országgyűlési képviselője a Büntető Törvénykönyv módosítását kezdeményezi. Célja, hogy azokat, akiket ittas járművezetésen érnek, minden esetben kötelező legyen eltiltani a járművezetéstől egy időre. Akiket pedig végleg eltiltott a bíróság a járművezetéstől, azokat 10 év után se lehessen visszaengedni a forgalomba, soha többé ne ülhessen a személy volán mögé, a bűnelkövető autóját pedig vonják ki a forgalomból és kobozzák el. Molnár Zsolt törvénymódosító javaslatával azt szeretné elérni, hogy lehetőleg nullához minél közelebbi számra csökkenjen a közlekedési balesetben elhunytak száma.

A Közlekedési balesetek áldozatainak emlékművénél tartott sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt elmondta, szimbolikus a helyszínválasztás, hiszen pár hónappal ezelőtt az Árpád hídon okozott halálos kimenetelű balesetet egy gyorshajtó. Az MSZP pártigazgatója leszögezte, azért fog dolgozni és mindent meg fog tenni azért, hogy lehetőleg nullára csökkenjen az egy év alatt közlekedési balesetben elhunytak száma. A jelenlegi közlekedési morál azonban nem teszi lehetővé, hogy radikálisan csökkenjenek, gyakorlatilag megszűnjenek a közlekedési balesetekből eredő halálesetek, ezért a szocialista országgyűlési képviselő a Büntető Törvénykönyv módosítására nyújtott be törvényjavaslatot.

Molnár Zsolt kezdeményezésében a törvényjavaslat „megnevezi azt a rettenetes közlekedési helyzetet, a közvetlen veszély fogalmát, amely jelenleg nincsen benne a Büntető Törvénykönyvben, ezért sokkal nehezebb felelősségre vonni azokat a notórius ámokfutókat, illegális gyorsulási versenyen résztvevőket, akik veszélyeztetik a közlekedést, akik emberi életeket oltanak ki” – fejtette ki az MSZP pártigazgatója. Hozzátette, a felsorolt indokok miatt szükséges a magyar Büntető Törvénykönyv módosítása, így pedig az ügyészség és a rendőrség is hatékonyabban fog tudni fellépni ebben a kérdéskörben.

Az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, a törvényjavaslatát a legfőbb ügyésznek, a belügyminiszternek és az országos rendőrfőkapitánynak is elküldi a sajtó mellett. Molnár Zsolt törvényjavaslata tartalmazza azt is, hogy azokat, akiket ittas járművezetésen érnek, legyen kötelező eltiltani egy időre a járművezetéstől, ne lehessen különös méltánylást érdemlő esetben eltekinteni ettől a mellékbüntetéstől. A szocialista pártigazgató kifejtette, akit a büntetőbíróság végleg eltiltott a járművezetéstől (általában szélsőséges, halált okozó esetek miatt), azokat 10 év után se lehessen visszaengedni a forgalomba, hiszen akiről a bíróság alappal feltételezi, hogy alkalmatlan a közlekedésre, ne kapjon még egy lehetőséget, „hogy újra életeket olthasson ki”.

Molnár Zsolt tisztázta, mindemellett szükség van a jármű elkobzására és a forgalomból való kivonására is, amikor valaki ezeket a bűncselekmény elkövetésének eszközéül használja. Elmondta, minderről egy komplex javaslatot nyújtott be, és bízik abban, hogy támogatni fogják, hiszen az emberi életek védelme a legfontosabb.

Az MSZP pártigazgatója néhány évvel ezelőtt tartott ugyanezen a helyszínen sajtótájékoztatót, amikor rendszeresen, a járművezetéstől már eltiltott személyek okoztak balesetet például a Dózsa György úton is. Molnár Zsolt emlékeztetett, akkor a törvényjavaslata törvényi szintre emelkedett, ezért már nem lehet megtenni azt, hogy akit eltiltottak a járművezetéstől, az büntetlenül száguldozhasson a közutakon, hiszen bűncselekménnyé vált ez az elkövetési alakzat.

A jelenlegi magyar Büntető Törvénykönyv módosításra és komplex reformra szorul, ebben a kérdésben pedig azonnali intézkedésre van szükség, hiszen védeni kell azokat a nyugodt, békés járművezetőket, akiket terrorizálnak a notórius elkövetők. „Ne felejtsük el, hogy mindenkit hazavárnak, a család, a barátok, a rokonok aggódnak mindenkiért. Az a célunk, hogy az ilyen emlékműnél minél kevesebbet találkozzunk, és valóban érjük el, hogy egyszer a nulla szám kerüljön majd felvésésre. Ez a közös ügyünk, ezért fogunk dolgozni” – zárta sajtótájékoztatóját a Közlekedési balesetek áldozatainak emlékműve mellől Molnár Zsolt pártigazgató.

Kapcsolódó párttagok