mszp.hu | Belföld
2024. március 10. 12:14

Molnár Zsolt: Felfedezte a lukat a csőben Navracsics Tibor!

Molnár Zsolt: Felfedezte a lukat a csőben Navracsics Tibor!
A budapesti Feneketlen-tó partjáról jelentkezett be Molnár Zsolt vasárnap. Sajtótájékoztatóján az MSZP pártigazgatója Navracsics Tibor kijelentéseire reagált, miszerint dönteni kell, a tehetősek üdülőhelye vagy a helyiek lakhelye válik a Balatonból. A szocialista képviselő szerint e kettő között egyensúlyt kell találni, nem lehet választani. Molnár Zsolt többek között bérlakásépítési programot javasol a Balaton-parton, hogy a fiataloknak legyen hol élni.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egy olyan problémát állapított meg, melyre az elmúlt 13 éves fideszes kormányzása alatt már megoldást kellett volna találni. A miniszter kérdésfelvetése hibás, miszerint a turizmus és az állandó balatoni élet között választani kell. A magyar tenger velejárója a turizmus, adóbevételeket generál és munkahelyeket teremt, azonban meg kell találni a köztes utat, hogy az ott élők számára is élhető legyen a tó környéke.

Molnár Zsolt elmondta, támogatni kell, hogy a Balaton élhető legyen, és a fiatalok ott maradjanak, azonban fel kell ismerni, a probléma nem most kezdődött, már 40-50 évvel ezelőtt is sokszor a szülőfalujukat hátrahagyva mentek a fiatalok szerencsét próbálni Budapestre vagy külföldre.

Az MSZP pártigazgatója szerint lehetővé kell tenni, hogy mindenki számára elérhető legyen a Balaton. Az ingatlanárakat nem lehet mesterséges eszközökkel leverni, a lakhatási problémát azonban észszerű megoldásokkal lehet kezelni. Bérlakásépítéssel a Balaton-parton a fiatalok lakóhelyhez juthatnának, így nem lakóparkokkal lenne tele a vízpart.

Navracsics Tibor sajnálatos módon nem volt elég aktív abban a vitában, mely a Balaton jövőjéről szólt, így az építési törvénybe került a Balaton, nem vált önálló jogszabállyá. Ez utóbbi előnyösebb lett volna, hiszen ki lehetne jelenteni, a tópartot nem szabad tovább beépíteni.

Molnár Zsolt összefoglalva elmondta, szükség van bérlakásépítési programra, olyan turizmustámogató intézkedésekre, melyek növelik az adóbevételeket, munkahelyeket teremtenek, de lehetővé teszik az állandó balatoni életet. Fontos, hogy a Balaton mindenkié legyen, ehhez szabadstrandokra van szükség, így a magyar családok is élvezhetnék a magyar tenger nyújtotta élményt. Nem szabad hagyni, hogy túlépítésekkel egy lakópark luxus-úszómedencéjévé váljon a Balaton, a túlzott beépítést meg kell akadályozni.

Az MSZP pártigazgatója reményét fejezte ki az iránt, hogy Navracsics Tibor tenni fog annak érdekében, hogy a magyar tenger valóban a magyar családok pihenőhelye legyen, és az ott élők nyugodt körülmények között tölthessék mindennapjaikat. Ezeket a kérdéseket nem konferenciákon lehet megoldani, 13 évnyi kormányzás után végre cselekvésre van szükség!

Kapcsolódó párttagok