mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 06. 09:15

Molnár Zsolt: Ferencvárosban megállapodtak, Erzsébetvárosban kompromisszumokra van szükség

Molnár Zsolt: Ferencvárosban megállapodtak, Erzsébetvárosban kompromisszumokra van szükség
Budapest Ferencvárosban megszületett a megállapodás, így lesz előválasztás, a főváros VII. kerületében pedig józan kompromisszumokra van szükség – mondta Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.
Ferencvárosban, ahol a két ellenzéki jelölt korábban nem tudott megegyezni az előválasztás feltételeiben, „tudomásom szerint megoldódott a probléma” – mondta Molnár. Mindenkinek kellett valamit engedni, de „a 24. órában megszületett a döntés” és hétfő estére azt tervezték, hogy aláírják a megállapodást.
 

„Én nagyon bízom benne, hogy ma este ez megtörténik és holnaptól érdemben aláírásgyűjtés lesz” – jelentette ki.
 
Hozzátette: az előválasztási szavazás megkezdésének nem lesz akadálya, az aláírásgyűjtést viszont lehet, hogy meg fogják hosszabbítani egy nappal, az időszűke miatt.
 
„Hiszek most abban, hogy itt is le fog zárulni egy nemes versennyel, ami nem személyeskedésről szól, hanem arról, hogy végül egy kihívója legyen Bácskai polgármesternek” – erősítette meg.
 
Budapest VII. kerületéről, ahol Hunvald György volt polgármester is indulni szándékozik függetlenként a polgármesteri posztért a hat párt által támogatott, DK-s Niedermüller Péterrel együtt, Molnár azt mondta: bízik benne, hogy Hunvald belátja: nem lehet több versenyző a fideszes polgármesterrel szemben, hiszen annak csak vereség lehet a vége.
„Talán azt is belátja, hogy mögötte nem lesz konszenzus” – mondta Hunvaldról, akit hivatali visszaélés miatt elmarasztaltak, hűtlen kezelés vádjában pedig eljárás folyik ellene. Molnár elmondta: ennek ellenére jogi akadálya nincs Hunvald képviselőjelölti indulásának, „nyilván morális, politikai értelemben lehet vitát nyitni, ezért a józan kompromisszumok tudnak eredményre vezetni.”
 
Hunvaldnak, aki korábban a kerület igen népszerű polgármestere volt két cikluson át, valamint alpolgármester és országgyűlési képviselő, „vannak részigazságai”, „azonban a politikai pragmatizmus és logika azt diktálja, hogy ha konszenzus volt Niedermüller Péter személyében, akkor egyértelműen mellette kell, hogy álljunk, és ezt meg is fogjuk tenni” – jelentette ki Molnár.
 
Felvázolta azonban egy olyan kompromisszum eshetőségét, hogy ha Hunvald „minden erejével” támogatja Niedermüllert, a közös jelöltet, akkor „nem kizárható”, hogy egyéni képviselőként „egy független jelöltet támogassanak az ellenzéki pártok, és ez nem kizárható módon lehet Hunvald György is”.
 
„Ahol 5-6 pártról beszélünk és ennyi érdekről, ott rengeteg kompromisszumra van szükség” – mondta, hozzátéve: eljöhet az a pillanat, amikor a pártok kompromisszumra hajlamos országos vezetőinek mégis bele kell szólniuk a helyi megállapodásba, hiszen nemcsak Erzsébetvárosról van szó. „Lesz egy rendezett budapesti kampány. Most túl vagyunk két előválasztáson, van egy nagyszerű főpolgármester-jelöltünk, van kitűnő 22 polgármesterjelöltünk. (…) Nagyon fontos, hogy az egész rendszer ne bomoljon szét, tehát nagyon világosan legyen egy kihívója Tarlós Istvánnak és a fideszes polgármesterjelölteknek, nem beszélve a 289 egyéni körzetről.”
 
„Majdnem átmentünk a tű fokán. Nem szabad egy VII. kerületen megborulnia ennek az egésznek, és én hiszek mindenkinek a felelősségérzetében” – mondta.
 
Kérdésre „nemesnek”, de „irreálisnak” és „kicsit még utópisztikusnak” nevezte Vona Gábor ötletét, hogy az önkormányzatok működése legyen teljesen pártmentes, bár a civil kontrollt és a civilek bevonását a politizálásba helyeselte.
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok