mszp.hu | Belföld
2023. március 29. 15:38

Molnár Zsolt: Horn Gyulát folyamatosan, ciklikusan éri támadás

Molnár Zsolt: Horn Gyulát folyamatosan, ciklikusan éri támadás
A fideszes kormányhivatal ne engedjen a kormánynak a Horn sétány ügyében - kéri az MSZP. "Horn Gyula személyéről 2-4 évente elkezdődik egy vita. Folyamatosan, ciklikusan Horn Gyulát brutális támadás éri - mondta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója a Spirit FM szerda reggeli műsorában.

"Amikor az országban nem jól mennek a dolgok, akkor elkezdődik egy rendkívül méltatlan, Horn Gyula személyéhez, és az egész rendszerváltáshoz oda nem illő diskurzus ebben a témában" - nyilatkozta Molnár Zsolt. Kitért az eset jogi részére is, hiszen ezzel a kormány beleavatkozik a Főváros belügyeibe is.

Történelem hamisításnak nevezte azt, amit '56 kapcsán Horn Gyulának felrónak a radikálisok. Ehelyett inkább arról kellene beszélni, hogy milyen nagy szerepe volt a rendszerváltásban, a vasfüggöny lebontásában, a németek újraegyesítésében. 1994-től a Horn-kormánynak kétharmados többsége volt, mégis önmérsékletet gyakorolt, új politikai stílust hozott be Magyarországra, aláírta a szovjet csapatok kivonulásáról szóló egyezményt.

"Áljogászkodással, izzadtságszagúan próbálják a Fővárost megfosztani a lehetőségtől, hogy egy sétányt Horn Gyuláról nevezzenek el. Ez nagyon méltatlan, és inkább csak egy politikai figyelemelterélés" - mondta Molnár Zsolt, aki szerint a kormány a magas inflációról, az emberek elszegényedéséről akarja elterelni a figyelmet.

A pártigazgató elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányhivatal akarja megmondani a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy kiről nevezhetnek el utcát, teret. Jogi nonszensz, hogy a főispán a XIII. kerületi testület, és a Főváros döntését is felülbírálná. A Horn-szobor, ami szintén a XIII. kerületben van nincs veszélyben, mert az a törvény előtt került a helyére.

Molnár Zsolt arra számít, hogy egy hosszas vita alakul majd ki a sétány átnevezése kapcsán, de biztos abban, hogy a Főváros végül a sétány nevének megtartása mellett dönt. Az MSZP országgyűlési képviselője megismételte, amit a keddi napirend előtti felszólalásban elmondott: "a kormány vessen véget ennek a méltatlan helyzetnek!"

A műsorban szóba került az IDEA intézet felmérésére, melyet Molnár Zsolt nem kívánt minősíteni, de elmondta nem meglepő, hogy akkor készülnek ilyen kutatások, mikor az önkormányzati és európai parlamenti választásokkal kapcsolatos politikai egyeztetések zajlanak. "A közvéleménykutatások az elmúlt években bizonyították, hogy túl nagy jelentőséget nem kell nekik tulajdonítani."

Az interjú végén szóba került az MSZP árstop kampánya. Molnár Zsolt elmondta a párt honlapján szavazó emberek 80 százaléka támogatja az ársapkák megtartását, az alapvető élelmiszerek áfájának eltörlésében, valamint a különadók eltörlésében pedig szinte száz százalékos az egyetértés. Ez nem annyira meglepő, hiszen még mindig nagyon magas az infláció, és számos magyar család van nehéz helyzetben. Ameddig a kormány nem változtat az adópolitikáján, addig fent kell tartani és ki kell terjeszteni az ársapkákat, bármennyire is vitathatóak.

Kapcsolódó párttagok