mszp.hu | Belföld
2021. október 05. 11:25

Molnár Zsolt: Karácsony és Márki-Zay szövetsége lehet a közös nevező, az egész választási koalíció alapja

Molnár Zsolt: Karácsony és Márki-Zay szövetsége lehet a közös nevező, az egész választási koalíció alapja
A szocialista politikus szerint a választók azt várják, hogy a szociális és zöld program és a nemzeti egység hármasához társuljanak majd az európai értékek is.

Méltó és izgalmas lesz az előválasztás vasárnap reggel kezdődő második fordulója, amely megteremti és véglegesíti a teljes kormány- és korszakváltó választási szövetséget – erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Molnár Zsolt elmondta, nem lepte meg a magas részvétel az első fordulóban, de nagyon örül, hogy több mint 600.000-en éltek a részvételi demokrácia és az ellenzéki politika ezen új formája adta lehetőséggel.

A szocialista politikus kérdésre elmondta, a második fordulóra valamivel kisebb részvételt prognosztizál. „Vasárnap kezdődik, és ez nem kilenc, hanem hét napig fog tartani. Arra bíztatok mindenkit, hogy jöjjön el, mert azzal tudja kifejezni a véleményét: nem Facebook-posztokkal, nem otthoni véleményalkotással, nem üzengetéssel, hanem azzal a méltósággal, hogy akár online, akár offline, de elmegyünk, ott leszünk a sátornál, az interneten, kinyilvánítjuk véleményünket, majd közösen képviseljük azt a miniszterelnök-jelöltet, aki megnyeri ezt az előválasztást”.

Hangsúlyozta, bár az MSZP-Párbeszéd kiterjesztette volna a második forduló időtartamát úgy, hogy az már szombaton elkezdődjön, de végül kompromisszumot kötöttek és az eredeti hétnapos pártok közti megállapodás értelmében vasárnap reggel 9-kor indul majd a szavazás. „Úgy kell megközelíteni, hogy az egészet kell nézni, és ezért mindenkinek engedni kell. Ezért is támogatjuk Karácsony Gergőnek azt az elképzelését, ami ezt az integrációs szerepet és a testületi bölcsességet nagyon fontossá teszi” – jelentette be.

A szövetség három legerősebb pártjáról hangsúlyozta, egyenként is erősek, de az együttes eredmény számít igazán. „32 egyéni választókerületet a DK nyert, 29-et a Jobbik, 25-öt az MSZP-Párbeszéd. Ez reálisan mutatja ezeknek a pártoknak az egymáshoz való viszonyát (…), de nem ez számít, hogy külön-külön milyen erősek vagyunk, hanem hogy együtt: ezért kell olyan miniszterelnök-jelölt, aki ezeket összefogja! De szeretnék mindenkit megnyugtatni, sőt leszögezni, hogy bárki nyeri ezt, a lényeg az, hogy méltóságteljes verseny végén közösen együtt összeállva kormányváltás legyen” – szólt a stratégiáról.

Végezetül az MSZP pártigazgatója ismertette álláspontját Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter leendő kormányzati együttműködéséről. „Nekem az nagyon tetszik, hogy van két ember, akik közösen akarnak létrehozni valamit és közösen akarnak tenni az országért. Ráadásul olyan emberek, akik egymással komoly vitában álltak korában. (…) Ők már most eljutottak oda, hogy hitet tettek amellett, hogy egy jobbközép, alapvetően a keresztényi értékrendet és a határon túli magyarságot nagyon fontosnak tartó politikus és egy, a baloldali értékek és a zöld gondolat mellett elkötelezett politikus szövetséget köt”.

Hozzátette, nagyon örülne annak, ha Dobrev Klára „az európai értékekkel, a Demokratikus Koalíció szenvedélyével és jól szervezett pártjával beállna mögéjük, hogy hárman nagyot alkossanak. Nyilván meglepetést nem mondok, mi Karácsony Gergelyt támogatjuk, de én nagyon-nagyon szurkolok nekik, hogy sikerüljön! A lényeg az, hogy együtt nagyon erősek leszünk és egy új köztársaságot fogunk építeni és ledöntjük a falakat”!

Kapcsolódó párttagok