mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 21. 09:17

Molnár Zsolt: Korlátozást kell bevezetni a kezdő sofőrök számára

Molnár Zsolt: Korlátozást kell bevezetni a kezdő sofőrök számára
Korábbi javaslatát egészítette ki Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója. Csütörtökön benyújtott törvényjavaslatában ugyanis kezdeményezi, hogy csak 3 évvel a jogosítvány megszerzése után vezethessenek 200 lóerő feletti autókat a sofőrök, valamint, hogy a középiskolák végzős évfolyamain lehetőség legyen letenni az elméleti KRESZ-vizsgát az állam költségére. Molnár Zsolt elmondta, továbbra is szigorítaná a 400 lóerős teljesítmény feletti autók vezetéséhez szükséges feltételeket, ezen kívül tette meg újabb javaslatait.

Molnár Zsolt a Közlekedési balesetek áldozatainak emlékművénél tartott sajtótájékoztatójával folytatta a hetekkel korábban megkezdett kampányát, melyet a közlekedés biztonságosabbá tételéért folytat. Két héttel ezelőtt az MSZP pártigazgatója az extrém teljesítményű, 300 kilowatt, azaz nagyjából 400 lóerő teljesítményt meghaladó autók szabályozásával kapcsolatban nyújtott be törvényjavaslatot. Akkor kezdeményezte, hogy külön jogosítványra legyen szükség az „izomautók” vezetéséhez.

A politikus elmondta, számos pozitív visszajelzést, illetve tanácsot kapott a javaslataival kapcsolatban. Ezek alapján a kezdő vezetők esetében is szükséges lenne teljesítményhez kötött szigorításra. Ezért Molnár Zsolt benyújtott egy újabb, kiegészített törvényjavaslatot, mely tartalmazza az izomautókra vonatkozó korábbi kezdeményezését is, valamint kiegészül azzal is, hogy a kezdő vezetők legfeljebb 200 lóerőig, 150 kilowattig vezethessenek gépjárművet 3 éven keresztül jogosítványuk megszerzését követően. Ennyi idő ugyanis szükséges ahhoz, hogy a sofőrök rutint szerezzenek, illetve kiderüljön, alkalmasak-e nagy teljesítményű autók vezetésére.

A szocialista országgyűlési képviselő tisztázta: mostani javaslata nem érinti korábbi javaslatát, szükséges, hogy 200 és 400 lóerő esetében is külön-külön kategóriák és követelmények legyenek. A mostani javaslata értelmében 3 év elteltét követően automatikusan kiterjedne az autóhasználat a 200 lóerő feletti autókra is.

Molnár Zsolt elmondta, örül neki, hogy a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos javaslatait sokan támogatják, még a kormány részéről is érkezett pozitív visszajelzés. Hozzátette, a KRESZ-oktatás iskolai keretek közé történő bevezetésével kapcsolatban már kapott is visszaigazolást, hiszen azt az osztályfőnöki órán belül tervezik oktatni.

„Azt a javaslatot teszem, hogy a középiskolákban a végzős évfolyamon lehessen letenni a KRESZ-nek az elméleti vizsgáját” – mondta Molnár Zsolt, majd kiemelte, az elméleti vizsgát az állam költségén, a gyakorlati vizsgát az oktatási rendszeren kívül lehetne letenni. Így sokaknak könnyebb lenne a jogosítvány megszerzése, hisz az jelenleg aránytalanul nagy terhet jelent sok jogosítványt szerezni kívánó fiatal számára.

A szocialista pártigazgató arra kérte a kormányt, hogy cselekedjen, hiszen minden héten történnek tragikus balesetek, ennek pedig itt az ideje véget vetni. „Az élet a legfontosabb, mi, magyar szocialisták az életet választjuk, elvárjuk mindenkitől, hogy ilyen felelősségteljesen álljon ehhez a kérdéshez. A fiatalokra vonatkozóan pedig egy tájékoztatási kampányt kezdünk az ősz folyamán, hogy milyen tudnivalók szükségesek a felelős közlekedési magatartáshoz” – zárta sajtótájékoztatóját Molnár Zsolt pártigazgató.

Kapcsolódó párttagok