mszp.hu | Belföld
2024. február 01. 07:42

Molnár Zsolt: Legyenek adómentesek a sírmegváltási díjak!

Molnár Zsolt: Legyenek adómentesek a sírmegváltási díjak!
A Pénzügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót Molnár Zsolt, ugyanis írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihályhoz, arra keresve a választ, hogy a pénzügyminiszter támogatja-e a temetői megváltási és újra megváltási díjak tárgyi ÁFA-mentességét. Az MSZP országgyűlési képviselője, pártigazgatója a múlthét folyamán nyújtott be törvényjavaslatot a temetői díjak rendezésével kapcsolatban.

Jelen helyzetben a családtagoknak rokonaik, hozzátartozóik halálát követően ÁFÁ-t is kell fizetni a magyar állam felé, amikor megváltják a sírhelyet, valamint később, amikor újra megváltják a sírt. Molnár Zsolt ezt elfogadhatatlannak tartja, éppen ezért nyújtott be múlthéten törvényjavaslatot a sírmegváltás és újra megváltás tárgyi adómentességét sürgetve.

Az MSZP pártigazgatója most azt szeretné megtudni, Varga Mihály támogatja-e törvényjavaslatát. Amennyiben pedig az Országgyűlés a javaslatot elutasítaná, kezdeményezi-e a pénzügyminiszter az ÁFA-törvény megváltoztatását. Ez annak érdekében lenne fontos, hogy az elhunytak hozzátartozóinak ne kelljen az örök nyugalomért adót fizetni a magyar állam részére.

A szocialista országgyűlési képviselő múlthéten benyújtott törvényjavaslata további kezdeményezéseket is tartalmaz a temetői díjak tekintetében. Így a rászoruló családok a járási hivatalon keresztül jogosultak lennének támogatásra, a sírok megváltási díját csökkentve, valamint a sírhely újra megváltásának esedékességéről történő értesítést is elektronikus útra terelné Molnár Zsolt törvényjavaslata.

„Ez a törvényjavaslat a magyar családok számára egy méltányos és korrekt helyzetet teremtene, amikor már amúgy is tragikus események történtek, vagyis elvesztettek egy hozzátartozót” – mondta el Molnár Zsolt. Hozzátette, bízik abban, hogy Varga Mihály nem politikai alapon fogja nézni a kezdeményezést, hanem a nemes cél tekintetében fog mérlegelni, vagyis a magyar családok életét megkönnyítő sírhely megváltás és újra megváltás tárgyi-adómentességét fogja figyelembe venni a pénzügyminiszter.

Kapcsolódó párttagok