mszp.hu | Belföld
2021. június 08. 11:39

Molnár Zsolt: „Orbán Viktort kell elsősorban legyőzni ebben a csatában”!

Molnár Zsolt: „Orbán Viktort kell elsősorban legyőzni ebben a csatában”!
Az utolsó simítások zajlanak: még júniusban megjelenik a demokratikus választási szövetség közös programja; sorra születnek a pártok közti előválasztási megállapodások is.

106-ból mindössze 10 viszonylag egyesélyes választókerület várható, mindenhol máshol igen izgalmas előválasztási küzdelemben vehetnek majd részt szavazatuk révén a polgárok – erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Kérdésre, hogy mi értelme az előválasztásnak, ha sorra születnek a pártok közt a megállapodások bizonyos körzeteket illetően, Molnár Zsolt kiemelte, a miniszterelnök-jelölti előválasztás kulcsfontosságú szerepét, hiszen az egész ország sorsa is jó eséllyel ettől függ.

„Az előválasztást ne lentről fölfelé, hanem (…) a miniszterelnök-jelölti versenyből nézzük első sorban. Ott egy nagyon nagy érdemi csata van, és az egyéni választókerületekben is nagyon nagy érdemi csata lesz. Az, hogy a választókerületek egy részében a legalkalmasabb, legesélyesebb jelölteknek a pártok között valamiféle rotációja zajlik, nem azt jelenti, hogy nem lesznek ott versenyek” – húzta alá.

Elmondta, valóban van néhány kivételes választókerület, ahol egy-egy már hivatalban lévő, bizonyított vagy nagytekintélyű jelölt szinte már evidencia, mint például Márki-Zay Péter, Szél Bernadett, Varju László vagy Hiller István körzetei, ám ettől még óriási tétje van az előválasztásnak.

„Ne felejtsük el, hogy aki miniszterelnök-jelöltre leadja a szavazatát az utána egy másik szavazólapon egyéni jelöltre is szavaz – jó eséllyel a kettő össze fog kapcsolódni. (…) Vannak az egyéni körzetekben mérlegelések a pártok között (…), vannak természetesen egyezségek, de ez is a jövőnek szól, hogy egy olyan bizalmi tőke jön létre az ellenzék részéről, hogy olyan helyetekben, mikor a céltalan verseny mederbe terelhető, akkor ezt a pártok megteszik. (…) Ezzel együtt a választók fognak dönteni néhány olyan kivételtől eltekintve, akit mindenki támogat, ez 6-8-10 választókerület, Mindenhol máshol érdemi verseny lesz: az előválasztás hosszú távú intézménye most forr ki”.

A közvetlenül megjelenés előtt álló friss, közös programról elmondta, már a publikálás előtti utolsó simítások zajlanak, de nagyon fontos a konszenzus. „Ennek is nagy a felelőssége, hiszen egy olyan időpontban jelentkezik a program, amikor a pártok között és a jelöltek között verseny van, a miniszterelnök-jelöltek között is.  Ezért úgy kell ezt a programot tekinteni, amely olyan alapvetéseket tartalmat, amelyeket majd a miniszterelnök-jelölti program és a közös választási program kiegészít, hiszen miniszterelnök-jelölt nélkül végleges programot nem lehet alkotni, de a következő hetekben, még júniusban nyilvános lesz a program” – jelentette be a szocialista politikus.

„Egyben biztos vagyok, hogy a közös programból olyan alapvetések fognak kijönni, amelyek a miniszterelnök-jelölt személyétől függetlenül tarthatóak lesznek, de lesznek olyan programpontok, amelyek akkor lesznek részletesen kidolgozva, amikor tudjuk, ki a közös miniszterelnök-jelölt. (…) A Fideszt csak úgy lehet leváltani, ha egy kormányzóképes miniszterelnök-jelölt jön (…), hiszen elsősorban Orbán Viktort kell legyőzni ebben a csatában” – mutatott rá.

Kérdésre, hogy ki lesz az MSZP új főpolgármester-jelöltje, ha Karácsony Gergelyt választanák az emberek Orbán kihívójának, a pártigazgató elmondta, az, akit az ellenzék ajánl, akár előválasztással, akár pártkonszenzussal. Hozzátette, a jelenlegi főpolgármester véleménye is különösen fontos lesz a kérdésben.

 

Kapcsolódó párttagok