mszp.hu | Belföld
2023. december 04. 15:23

Morálisan elfogadhatatlan a választási rendszer módosítása

Morálisan elfogadhatatlan a választási rendszer módosítása
A választási törvény módosításának tárgyalásáról és annak következményeiről beszélt a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Molnár Zsolt pártigazgató, az MSZP országgyűlési képviselője. A szocialista politikus elmondta, a Fidesz valószínűleg még nem döntött a törvény támogatásáról, jelenleg felmérik az ellenzéki reakciót, aztán hoznak döntést.

A választási törvénymódosítással kapcsolatban Molnár Zsolt elmondta, a Fidesz még nem döntött a MiHazánk kezdeményezésének támogatásáról. Ezért nem szólalt fel érdemben senki a kormánypárt részéről, még egy kicsit azonban húzhatja az időt a Fidesz, azonban nem sokáig. Az MSZP pártigazgatója méltatlannak nevezte a törvénymódosító javaslatot, az ellenzéki képviselők – nagyon helyesen – nem is szakmai vitát folytattak a javaslatról, hanem azt hangsúlyozták, néhány hónappal a választások előtt nem lehet ilyen módosításokat eszközölni. A választási rendszer arányosságáról lehetne ugyan vitát folytatni, ebben az időszakban azonban nem ennek van az ideje. A Fidesz tehát szándékosan játszik a kérdéssel, azt keresik hogyan tudnak a legtöbbet ártani az ellenzéknek, azonban látszólag még nem találták meg a megoldást. Az MSZP országgyűlési képviselője leszögezte, a kormány nem tud olyan választási rendszert alkotni, mellyel Budapesten nyerni tudna a Fidesz.

Az MSZP pártigazgatója szerint a Fidesz az ellenzéken belüli konfliktusok kiélezésére törekszik, a közös listával kapcsolatban ezt már részben el is érte a kormánypárt. Ha ehhez még hozzáadódik az ellenzéki tárgyalások elbizonytalanítása is, akkor kérdéses lehet az ellenzék sikeressége. Listás választás esetén azonban a Fidesz is hirtelen fog értesülni arról, mekkora a támogatottságuk Budapesten, ezt valószínűleg el akarja kerülni a kormánypárt. Sokkal inkább a jelenlegi rendszer lenne az előnyös számukra, hiszen így nem derül ki konkrét számokon keresztül, mennyire alacsony a kormánypárt fővárosi támogatottsága. Molnár Zsolt kiemelte, rendkívül etikátlan és morálisan elfogadhatatlan a Fidesz játszmája a választási rendszerrel. Fontos arra is emlékezni, a jelen rendszert is a kormánypárt alakította ki 2014-ben, ráadásul az Alkotmánybíróság csupán egy fős többségével. Az elmúlt 13 év visszatükröződése az, ami jelenleg zajlik az országgyűlésben.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a kormány teszteli az ellenzéket is, arra is kíváncsiak lehetnek, milyen reakcióval fogadják az ellenzéki pártok a törvénymódosítást. Jelenleg azt tapasztalhatják, hogy összeáll az ellenzék, ebből pedig sok haszna nem lehet a kormánynak, így lehet végül mégsem fogja támogatni a törvénymódosítást a kormány. A listás választással azonban olyan pártok is erőt nyerhetnek, mint a Kutyapárt vagy a MiHazánk, ez pedig a főpolgármester dolgát nehezítené meg a következő öt évben.

Molnár Zsolt elmondta, a törvénymódosítás vitáján rendkívül kevés képviselő volt jelen a kormánypárt részéről, ezt szemléltetve kiemelte, a parkolóban leginkább szembeforgalommal találkozott. Ez is üzenet a kormánypárt részéről, időt adnak arra, megtalálják álláspontjukat, melyből a legtöbbet profitálhatnak.

December 5-ig lehet módosító javaslatot benyújtani, ha nem jelenik meg komoly kormánypárti módosító javaslat, akkor abból arra lehet majd következtetni, mégsem szavazza meg a Fidesz a törvénymódosítást, ha azonban komoly, átfogó javaslatot adnak be, valószínűleg mégis megszavazzák azt.

A kormány terveivel kapcsolatban az MSZP pártigazgatója elmondta, közvetett főpolgármester választáson sem tudna a Fidesz főpolgármestert adni, amíg a Fidesznek nincs több szavazója Budapesten, mint az ellenzéknek, addig a kormánypárt legfeljebb nehezíteni tud a pályán, győzni akkor sem fog. A közvetett választással ugyan destabilizálná a helyzetet a kormánypárt, ez mégis egy olyan ingerküszöböt ütne meg, melyet valószínűleg nem vállalna a Fidesz sem.

Kapcsolódó párttagok