Mosonmagyaróvár: piros egyest kapott a polgármester

Éles politikai felhangokkal és adok-kapokkal indult Mosonmagyaróvár önkormányzata képviselő-testületének tegnapi ülése. Több képviselő a városi iskolarendszer jövőjéért aggódva szólt napirend előtt.  

A tanácskozás kezdetén Hushegyi Róbert (független) kijelentette: a minap az Országgyűlésben elhangzott antiszemita felszólalás miatt a továbbiakban nem kíván hozzászólni a jobbikos képviselőtársa által beadott indítványokhoz. Ezért javasolta, hogy vegyék le napirendről a Kopetti Tamás által javasolt adórendelet-módosítást. Kovács Tamás (MSZP) ugyancsak felháborodásának adott hangot a jobbikos kijelentés miatt. Kopetti Tamás (Jobbik) elmondta: sajnálja, hogy pártpolitika és hisztériakeltés zajlik a testületben. Továbbá azt javasolta a két képviselőnek, leginkább magukba és pártjukba nézzenek bírálat helyett.

Kovács Tamás a városi iskolarendszer jövőjéért aggódva szólt napirend előtt. A képviselő szerint a pedagógusok nem tudják, mi lesz az iskolájukkal januártól. Miként történik majd a finanszírozás, lesz-e forrás a túlórákra. Kovács Tamás számon kérte továbbá a polgármestertől, hogy az Országgyűlésben minapi felszólalásával a megszorítások és az adóemelés politikája mellé állt. Az országgyűlési képviselő munkáját értékelve egy nagy piros „egyest" adott át Nagy Istvánnak.

A polgármester elmondta: felszólalásában a közműadókról beszélt. Azért támogatta, mert ez nem közvetlenül az emberek zsebét érinti. Nagy István szerint ez vállalható kiállás volt amellett, hogy többletbevételhez jusson a költségvetés. Az iskolarendszerről a polgármester elmondta: az általános iskolák működtetését továbbra is a város vállalja, az önkormányzat továbbra sem lesz rossz gazdája az intézményeknek.

A pedagógusoktól való méltó elköszönésről szólt napirend előtt Szabó Miklós (MPKE). Elmondta: a tanítók, tanárok januártól állami alkalmazottak lesznek. Az önkormányzat részéről nemes gesztus lenne, ha megköszönnék az eddig végzett munkájukat. Meg kellene továbbá keresni az elismerés megfelelő formáját, például kétheti bér juttatásával.

Nagy István elmondta: a város iskoláiban összességében mintegy 1,4 milliárd értékben valósulnak meg fejlesztések a következő időszakban. Ez is jól jelzi, mennyire elismerik az oktatásban dolgozók munkáját. A polgármester hozzátette: noha nem ez lett volna a megfelelő módja a bejelentésnek, de a decemberi testületi ülésen szavaznak a pedagógusok kétheti bérének kifizetéséről.