Mosonmagyaróvárnak 1 millió eurót kell kifizetnie a rossz és szakmaiatlan államosítás miatt

Az MSZP válasza a „Gyűjtik, szállítják és ártalmatlanítják is a szemetet Mosonmagyaróvár és Csorna térségében” címmel megjelent írásra.  

Mindenekelőtt üdvözüljük, hogy végre lezárult a 71 megyei települést érintő hulladékgazdálkodási fejlesztés. Ugyanakkor megjegyezzük, mivel Árvay István elnök úr erről szemérmesen hallgat, hogy ez is egy olyan megvalósult fejlesztés, amely ugyan a jelenlegi időszakban fejeződött be, de még az előző szocialista kormányok időszakában kapott támogatást.

A program kapcsán ideje felhívnunk a figyelmet néhány dologra. Az MSZP már sokszor elmondta, hogy a Fidesz államosítása a hulladékgazdálkodásban rossz irány, intézkedései eddig nem hoztak mást, csak problémákat, amelyektől szenved a lakosság és az ágazat különböző szereplői is. Ráadásul ennek az árát végül a lakosság fizeti meg.

Mosonmagyaróvárnak 1 millió eurót kell kifizetnie a rossz és szakmaiatlan államosítás miatt. Ez nem kis teher a városnak. Az elhibázott szakmapolitikai intézkedések végül nemcsak a lakossági terheket növelik, hanem, a lerakási járulék bevezetése miatt, az illegális lerakások számát is. Ráadásul az elhibázott rezsicsökkentés miatt a rendszer finanszírozhatatlan, közép- és hosszútávon egyaránt. Így a veszteség, az 1 millió eurós vásárlás mellett, szintén a város nyakába szakad.

Emlékeztetnénk Árvay István elnök urat, hogy a hatósági eljárási díjak idei növekedése jelentősen költségesebbé tette a közszolgáltatók működését. A különböző tételek idén 40-100 százalékkal is emelkedtek. A hulladékártalmatlanítás engedélyezési díja például 2012-ben 318 ezer forint volt, ma 470 ezer, illetve 500 ezer. A hulladéklerakók rekultivációjának és utógondozásának engedélyezési díja pedig 100 ezerről 200 ezer forintra emelkedett. Mindezt kiegészíti a már említett lerakási járulék, valamint a mostanra mindenhol kötelezővé vált konzultációs díj, ami óránként és a részt vevő ügyintézők számától függően eltérő az egyes hatóságoknál, általában óránként egy személyre 6-10 ezer forint. Ezeket a költségeket vagy áthárítja a szolgáltató a lakosságra, vagy a rezsicsökkentési propaganda miatt, veszteségként elszámolja. Jelenleg a legtöbb szolgáltató különböző címeken áthárítja a plusz terheket a lakosságra. Félünk, így lesz ez Mosonmagyaróváron és térségében is.

Végezetül köztudott, hogy a Fideszhez közel álló Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Közgép vezette "WKG-2012 Konzorcium" 1,46 milliárd forintért építhetett Jánossomorján hulladékválogató- és kezelőművet. Ők nyilván elég jól jártak a programmal, miközben a város és a helyi lakosság terheit növelték.

Szentkuti Károly
szóvivő, MSZP Mosonmagyaróvár és Környéke Szervezete