mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2020. december 15. 09:05

Most a Dunaferr dolgozói mellé áll az MSZP

Most a Dunaferr dolgozói mellé áll az MSZP
Nem az első eset, amikor a szocialista pártnak meg kell védenie a szakszervezeti jogokat. Ezúttal egy oroz-ukrán tulajdonosi vita nehezíti a dolgozók helyzetét.

Többedszerre derül ki, hogy a gyenge jogszabályok a legfőbb hátráltatói a munkavállalói jogok érvényesítésének. „Általánosan nem mondható, hogy gyengék a magyar szakszervezetek. Természetesen sokkal erősebbnek kellene lenniük, de ahhoz egy olyan politikai környezetnek kellene lennie, legfőképpen a megfelelő törvényi háttér biztosításával és annak végrehajtásával, ami ezt támogatja. (…) Ki kell mondani, hogy egy tulajdonosi vitának nem eshetnek áldozatul a munkavállalók” – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese hétfő reggel a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

„Vissza kell kapja azt a védettséget a szakszervezeti vezető, ami 2010 előtt volt, sőt még erősebb védettséget kell kapjon. A Magyar Szocialista Párt természetes szövetségeseinek tartja a szakszervezeteket, és célja, hogy a kormányváltás után a szakszervezetek erősödjenek” – ismertette az MSZP célját.

A szocialista politikus utalt a jogi nyomásgyakorlás lehetőségére is. „Azzal lehet nyomást gyakorolni, hogy az ügyeket kivisszük a napfényre. Szijjártó üzenete, hogy nem kell itt „szakszevezetesdit játszani”, elért a munkáltatókig. A multikat is ugyanezzel az üzenettel csábítják be. De egyes cégek, például az Audi és a Mercedes máshogy szocializálódtak: természetes, hogy ott is vannak feszültségek, ám ezeknél a cégeknél természetes, hogy különféle érdekek ütköznek, van bérharc, vannak a szakszerveteknek és munkavállalói igények”.

Komjáthi hangsúlyozta, nagyon fontos a haladó szemlélet a vállalati kultúra terén is, ami például a magyarországi német autógyáraknál adott. „Ők „késsel-villával esznek”, tudják, hogy a szakszervezetek rendkívül hasznos szerepet töltenek be. Tárgyalóasztalhoz ülnek felkészült szakszervezeti vezetőkkel, és látható az, hogy milyen eredményeket érnek el. Az Audinál most például jelentős béremelést és juttatásokat fognak kapni a dolgozók, de ez nincs magától – ez azért van, mert van egy erős szakszervezet, és van egy szociáldemokrata párt, amely ilyenkor szintén odaáll. Magam is, az MSZP elnökhelyettesként, minden ilyen esetben ott vagyok, és szolidaritást nem csak szavakban vállalok, hanem tettekben is. Azon dolgozunk, hogy valóban egy olyan politikai környezet alakuljon ki, ahol erősödni tudnak a munkavállalói érdekek és a szakszervezeteket”.

 

Kapcsolódó párttagok