2011. október 10. 09:16

Most Bulgárián a sor!

Október végén elnökválasztást rendeznek Bulgáriában, mivel a hivatalban lévő államfőnek 2012 januárjában második mandátuma is lejár. A szocialista elnökjelölt, Ivailo Kalfin hétvégi kampánykörútján dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is részt vett.

Az európai szocialista pártcsalád helyi tagja, a Bolgár Szocialista Párt (BSP) az elnökválasztáson Ivailo Kalfin EP-képviselőt indítja, aki 2009 óta tagja az EU parlamentáris testületének és vezeti a bolgár szocialista delegációt. Ezt megelőzóen a bolgár kormány miniszterelnök-helyettesi és külügyminiszteri pozícióját töltötte be.

A hétvégi kampánykörút során Ivailo Kalfin és Gurmai Zita több bolgár várost is felkeresett, ahol találkoztak a BSP helyi ifjúsági aktivistáival, a helyi nőszervezeti vezetőkkel és a települések szocialista polgármesterjelöltjeivel. A beszélgetések során Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy a jobboldali kormánypárt intézkedései alkalmatlanok a válság kezelésére valamint a szegénység visszaszorítására, és - az európai jobboldalhoz hasonlóan - csak megszorításokban képesek gondolkodni. Elégtelennek bizonyultak a korrupció felszámolására tett lépéseik is, amelynek következtében Bulgária mindmáig nem válhatott a schengeni övezet tagjává. Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az európai szocialisták támogatják Bulgária csatlakozását a határellenőrzés nélküli térséghez, miközben ezt a konzervatív, jobboldali pártok által kormányzott országok ellenzik a leghevesebben.

“Az európai baloldal megújulásának köszönhetően újabb és újabb országokban születik szocialista győzelem a választásokon” - utalt Gurmai Zita a közelmúltbeli dániai országos, francia szenátusi és német helyi választási eredményekre. “Most Bulgárián a sor!” - tette hozzá.