Belföld
2012. december 30. 12:04

Most kell megegyeznünk az oktatás jövőjéről

Az oktatás átalakítását tekintette az elmúlt év legjelentősebb tettének miniszterelnök úr. Egy olvasatban igaza van: 2012-ben végérvényesen kiderült, hogy vége annak a korszaknak, amikor kommunikációval el lehetett fedni a valóságot, a jelszavakra, panelekre építkező politika megbukott. A buta intézmények és törvények káosza azonban csak most következik.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ két nap múlva 18 munkatárssal és 198 tankerületi vezetővel magába olvasztja a teljes magyar közoktatást, ami már most napi működési zavarok sokaságát eredményezi: egyes intézményekben már a januári fizetés lehetséges csúszásáról tájékoztatták a tanárokat. A jövőre érettségizők sajtótájékoztatókból értesülnek a 2013/2014-es egyetemi tanév szabályairól, amelyek szó szerint napról napra változnak. Az átgondoltnak titulált felsőoktatási ”átszervezést” két hét alatt elsöpörte a hallgatók, diákok, szülők, oktatók tiltakozás-sorozata. Egy hétvége alatt új ötletekkel álltak elő, így most már senki sem tudja, pontosan mi történik jövőre a felsőoktatásban.

A hazai oktatási rendszert valóban tovább kell fejleszteni. Olyan intézményekre, megoldásokra van szükség, amelyek a diákokat, tanárokat, szülőket és hallgatókat valóban támogatják abban, hogy a XXI. század új gazdaságában, átalakuló viszonyai között sikeres, fejlődő életet teremthessenek saját maguknak.

Az elmúlt két és fél év kormányzása azonban ebből semmit nem értett meg. Kapkodásával évtizedekkel ezelőtt megbukott módszereket erőltet, ötleteivel hétről hétre újabb gondokat okoz, miközben nem old meg semmit. 2013 a következmények éve lesz az oktatásban. A Fidesz oktatáspolitikájának napi válsághelyzetei, káosza következik, rengeteg igazságtalansággal, lemondással, értelmetlen áldozattokkal.

A következő másfél év azonban az újrakezdés és tervezés időszaka is. Mindannyiunknak, akik modern, fejlődő és igazságos oktatásban gondolkodunk az a feladatunk, hogy megegyezzünk annak jövőjéről. A közoktatás helyreállításáról, egy esélyteremtő, kreatív iskolarendszer alapjairól, ezzel összhangban a felsőoktatás újraszervezéséről. Összefüggő, méltányos, a társadalmi mobilitás kiszélesítésére épülő, fenntartható rendszert kell teremtenünk, amivel a benne élők és dolgozók is egyetértenek, tudják és akarják azt működtetni, építeni. Ez nem könnyű feladat, amely erőfeszítést, nyitottságot és együttműködést követel mindannyiunktól.

Az MSZP erre tett ajánlatot oktatási programjával. Erről kezdünk párbeszédet 2013-ban és ehhez várunk mindenkit, akinek szerepe lesz a jövő oktatási rendszerében. Most kell megegyeznünk, hogy 2014-ben merre indulunk, hogy hatékonyan és gyorsan szabaduljunk meg az elmúlt évek káoszától.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP oktatáspolitikusa