mszp.hu | Belföld
2020. április 08. 15:13

Most kell segíteni az embereknek, nem jövőre!

Most kell segíteni az embereknek, nem jövőre!
Messze nem érik el a környező országok gazdaságvédelmi intézkedéseit a magyar kormány részletek nélkül beharangozott ígérgetései – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke és Hajnal Mikós, a Momentum elnökségi tagja szerda reggel az ATV Start című műsorában.

Komjáthi Imre és Hajnal Miklós egyetértettek abban, hogy nem kevés az a 9000 milliárd forint, amit a kormány a gazdaságba készül pumpálni, hanem az a politika hibás, amely alapján elosztják majd.

„Átlagosan 5-6000 fővel nő a munkanélküliek létszáma naponta. Nem hiteleket kell az éppen leállt iparágaknak adni, hanem például azon a 100.000 emberen – családanyák, családapák – kellene segíteni, akik most orrhon vannak, kilátástalan helyzetben.

Ezért mondtuk azt, folyamatosan egyeztetve az érdekeltekkel és az érdekvédelmi szervezetekkel, hogy 9 hónapra kell a munkanélküli járadékot emelni, és minimum nettó 100.000 forint legyen. Március első hetétől él az 5 pontos csomagunk, ebből minél többet vegyen át a kormány, mert ezek azok, amik valóban segítenek az embereken” – mondta a szocialisták alelnöke.

Reagálva Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter kijelentésére, amely szerint jóval nagyobb lehetőségekkel bír az ország, mint 2008-ban, a momentumos Hajnal Miklós elmondta, bár költségvetési hiány mindig is volt, azért szerintük is van mozgástér. Követelte, „Az állam vállalja a terheket a költségvetési hiány 3%-án is túlmenve és biztosítson vissza nem térítendő támogatást”.

A médián végigsöpört hírre, hogy a kormány 70%-os bérkiegészítést fog biztosítani a dolgozóknak három hónapig, Komjáthi elmondta, „Ez valójában nagyon kevés emberre fog vonatkozni. Ez nem ugyanaz a 70% lesz, mint Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában vagy éppen Romániában” – emlékeztetett. „Ezt a 70%-ot sem az emberek, hanem a munkáltatók kapják és csak azok után, akik még be tudnak járni dolgozni” – tette hozzá Hajnal.

„Még egy alapvető különbség: nem mindegy, hogy a teljes bértömegre, vagy csak a kieső időre vonatkozik a bértámogatás. Ha 8 órában dolgozott eddig valaki, és most csak 6 órában fog, akkor nagy valószínűséggel (még a részletek nincsenek kibontva), a kieső munkaidőt fogják pótolni, tehát azt a 2 órát. Mindig a részletekben van az ördög” – mutatott rá a szocialista politikus.

Elmondta, hasonló elven, a kormány nyugdíjas-védelmi akcióterve sem más, mint „parasztvakítás”, így az MSZP továbbra is követeli, hogy adjanak azonnali nyugdíjemelést, minimum 6,5%-ot, mert „bár az infláció borzalmasan elszállt, bejelentik, hogy a 13. havi nyugdíjat visszavezetjük, miközben ez csak az 53. heti. Kiköltekeztek a nyugdíjasok, ugyanis az infláció elvitte azt a 2.8%-ot, amit kaptak”.


„Ugyanúgy nem parasztvakításra van szükség, mint ahogy például az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos egyszeri juttatás esetében, hogy majd valamikor kapnak 500.000 forintot, nagy valószínűséggel bruttót. A szociális ágazatban dolgozóknak még ennyit sem ígértek! Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak! Nem elvonni kell, nem hiteleket kell adni, nem a haverok zsebét kell most is tömni. Most kell segíteni az embereknek, nem jövőre!” – követelte az MSZP nevében Komjáthi Imre.

Hajnal Miklós hangsúlyozta, a100.000 forintos minimumjövedelmet támogatja a Momentum is, ezt kiterjesztenék a nyugdíjasokra is és javasolják, hogy a bértámogatás visszamenőleg is vonatkozzon.

Összegezve, az MSZP alelnöke emlékeztetett, „100.000 ember arra vár, hogy valamifajta segítséget kapjon, mi lesz velük a jövő héten? Mert a magyar családok háromnegyed része 2 hónapnál tovább nem bírja!”

Kapcsolódó párttagok