Észak Online
2012. április 26. 17:22

Most már az adózás után is adózni fogunk

Újabb sarcokat vet ki a korábban adócsökkentést ígérő Orbán-kormány. A kiadásaink havonta 15-20 ezer forinttal nőhetnek.

A két éve regnáló Orbán-kormány mást sem tesz, csak adót emel, új adókat vet ki, s ezzel egyre több elviselhetetlen terhet rak az elszegényedett emberekre, a bérből és fizetésből élőkre. Mindezzel azt az elhibázott gazdaságpolitikáját próbálja ellensúlyozni, melynek alapja és egyúttal rákfenéje is a gazdagoknak kedvező egykulcsos adó. Ha ugyanis az évi 500 milliárd forintnyi bevételkiesést eredményező döntésük nincs, akkor most aligha lenne szükség a Széll Kálmán 2.0-ra keresztelt megszorító csomagra, az azt tartalmazó távközlési adóra, vagy a sárgacsekk-adóra. Ha az Orbán-Matolcsy tandem ezt az utat járja tovább, akkor minden évben újabbnál újabb adónemeket kell majd bevezetni, ráadásul a sárgacsekk-adó miatt ezentúl már azután is adózni fogunk, hogy egyáltalán adózunk. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke beszélt csütörtökön, Miskolcon.

Tájékoztatóján – melyet dr. Varga László országgyűlési képviselővel, az MSZP miskolci ügyvezető elnökével közösen tartott – Gúr Nándor kijelentette: annak ellenére az adóztatás, a megszorítás politikáját folytatja a Fidesz, hogy két éve, a kampányban, de még az országgyűlési választások második fordulójának éjszakáján is gyökeresen mást ígért. Az Itt az idő! kampányszlogen jegyében Orbán Viktorék folyamatosan arról beszéltek, hogy kiszámítható politikájukkal és adócsökkentő programjukkal talpra állítják a gazdaságot, arról, hogy ők lesznek azok, akik megmentik az egészségügyet, s arról, hogy két héten belül rendet tesznek az országban, olyan közbiztonság lesz itt, amilyen még sohasem volt.

Ezzel szemben két év alatt „sikerült" bevezetniük Európa legmagasabb áfáját (sőt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már 30 százalékos áfában is gondolkodik), megemelniük az emberek által fizetett egészségügyi hozzájárulást, többször is megvágniuk, vagyis csökkenteniük a gyógyszerkasszát, elkobozni a dolgozók nyugdíjbiztosítási megtakarításait. Az államosítás örve alatt most kezdődik a kórházi ágyszámleépítés, s az év második felétől olyan új adónemeket vezetnek be, amelyek a családok kiadását havi 15-20 ezer forinttal is megnövelhetik. Magyarországnak nem hisznek külföldön, széles ívben elkerülnek bennünket a befektetők, leállt a hitelezés, nem javult a közbiztonság, a gazdaság és a foglalkoztatási helyzet legjobb esetben is csak stagnál.

Gúr Nándor szerint ugyanakkor a Fidesz is érzi, hogy baj van, éppen ezért már a saját emberei menekülését készíti elő – a „pofátlan végkielégítések" ellen nagy hanggal beharangozott, majd tavaly májusban végül elfogadott – 98 százalékos különadó eltörlésével. Úgy látszik, a végkielégítés csak akkor lehet pofátlan – mutatott rá –, ha az a Fidesz által kirúgott közhivatalnokoknak járna törvényesen, akkor már nem, ha bukásuk után az általuk kinevezett emberek hagyják el hivatalukat.

Az MSZP alelnöke az IMF-hitel ügyében szerdán meghozott uniós döntéssel kapcsolatban azt mondta: az Európai Bizottság adott egy újabb esélyt a magyar kormánynak arra, hogy rendbe hozza mindazt, amit elrontott. Ő maga viszont nem hisz Orbán Viktor ígéreteinek, mert – mint ahogyan azt a Wikileaks is kiszivárogtatta, s amelyet a magyar kormányfő is kénytelen volt megerősíteni – nem azt kell nézni, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit tesz. Márpedig – mutatott rá Gúr Nándor – az elmúlt évek történései ékesen bizonyítják: Orbán Viktor sohasem úgy és azt teszi, mint ahogyan korábban azt megígérte.

Dr. Varga László a tervezett távközlési adóval kapcsolatban arról beszélt, hogy az eddig ismert koncepció alapján nehéz elképzelni, az új adónem miként fog működni a gyakorlatban. Megítélése szerint a javaslat előkészítetlen, nem tudni például, a telefonszámlák esetében hogyan mutatják be a fogyasztóknak a számlákon, milyen alapon és mennyi adót vontak le tőlük. Ez, ha továbbra is értelmezhető módon készülnek majd a számlák, iszonyatos adminisztrációt és felesleges terheket ró a szolgáltatókra és a fogyasztókra is. Úgy véli, nagyon nehéz lesz júliusban bevezetni ezt az új adónemet: ha nem dolgozzák ki megfelelően, akkor azért, ha pedig kidolgozzák, akkor pedig azért, mert az rengeteg előkészítéssel járna, így kicsúsznának az időből.

A miskolci május 1-jével kapcsolatban az MSZP városi ügyvezető elnöke azt mondta: a miskolciaknak évtizedek óta a Csanyik jelenti a majálist. Készülnek rá, a családdal látogatnak ki, gulyásoznak, vadasparkoznak, szórakoznak, pihennek. Ezért döntöttek úgy a szocialisták, hogy ők akkor is megrendezik a kulturális és szabadidős programokat, ha arra a fideszes városvezetés a régi, bevált helyszínen nem hajlandó. Várják tehát a miskolciakat május 1-jén a Csanyikba, vendéglátással, színes programokkal. Fellépnek például Koós Jánosék, de fiatal, tehetséges miskolci zenészek is bemutatják tudásukat a csanyiki színpadon délelőtt 10 órakor kezdődő és délutánig tartó program-kavalkádon.