Népszava | Belföld | népszava interjú demokrácia
2013. október 19. 10:20

Most nagy bajban van a magyar demokrácia

Ha a 2014-es parlamenti választás a Fidesz hatalmának megtartásáról fog szólni, joggal tarthatunk attól, hogy a kormánypárt mindenre képes lesz - mondja Mesterházy Attila, aki szerint Baján a Fidesz kimutatta a foga fehérét. Az MSZP elnök-frakcióvezetője úgy véli, a Fidesz sem hisz már a sima győzelemben, hiszen egyre nagyobb a kapkodás, és még a fix jobboldali körzetekben is csak manipulációkkal, nemtelen eszközökkel képes a győzelemre.


- Átértékeli-e a tegnap nyilvánosságra került bajai videó a helyi önkormányzati választást, illetve milyen következményekkel lehet számolni ezután ma Magyarországon?

- Gyalázatos az a most közzétett videó, amelyik a képek tanúsága szerint csalhatatlanul bizonyítja, hogy megvették az embereket. Ennek ismeretében újraértékelhetjük a Fidesz szóvivőjének, Zsigó Róbertnek - aki egyben Baja polgármestere is - az összes eddigi kijelentését a bajai győzelemről. Hogyan győztek valójában? Hazudtak, loptak, csaltak? A bajai győzelem ezek szerint a csalók és hazugok győzelme, és még a Fidesz papol a demokratikus választásról. Ezért mielőbb tudni szeretnénk Zsigó Róbert, ezen túlmenően pedig Orbán Viktor álláspontját ebben az ügyben. Várjuk azt is, hogy a rendőrség és az ügyészség mielőbb vizsgálja ki a felvétel valódiságát és annak ismeretében tegyen lépéseket a teljes igazság kiderítésére. Most aztán igazán nagy bajban van a magyar demokrácia. Baján nem volt igazán nagy tétje a választásoknak, s mégis hatalmas erőket vetett be a Fidesz. Ha hatalma megtartásáról fog szólni 2014-ben a parlamenti választás, akkor - a bajai esetből okulva - joggal tarthatunk attól, a Fidesz mindenre képes lesz. Márpedig ezt nem engedhetjük meg.

- Pedig úgy tűnt, mintha az időközi önkormányzati képviselői helynél jóval nagyobb lett volna a tét. Ezen túl milyen következtetéseket vontak le a bajai választásokból?

- A bajai önkormányzati választásnak több tanulsága van. Az egyik, hogy a baloldalnak jóval nagyobb a támogatottsága, mint ahogy azt az újságokban olvasni lehet. Ahogy nő az emberek elkeseredettsége és emelkedik a tét, úgy nő az emberek választási hajlandósága. És minél többen mennek el szavazni, annál biztosabb Orbán bukása. A másik tanulság, hogy Baján a Fidesz kimutatta a foga fehérét. Meg nem engedett, törvénytelen eszközöket használtak a választásokon. Elcsalták a szavazást.

- Mindezek ellenére is biztosnak látszik a Fidesz győzelme a közvélemény-kutatások szerint. Hogyan látja az esélyeket?

- Az országgyűlési választás valójában népszavazás lesz Orbán Viktorról. Az alapvető kérdés az, hogy Orbán Viktor kezében hagyják-e a hatalmat az emberek. Ez alapján az is el fog dőlni, hogy egy korrupt, cinikus és önkényes rendszerben, vagy pedig egy európai, szociális biztonságot nyújtó és gyarapodó Magyarországon fogunk-e élni. Amúgy, ha összeadjuk az utolsó négy időközi választáson leadott szavazatokat, akkor az derül ki, hogy a baloldal összesen több szavazatot kapott, mint a Fidesz. De érzékelhető, hogy a Fidesz sem hisz már a sima győzelemben, hiszen egyre nagyobb a kapkodás, és még a fix jobboldali körzetekben is csak manipulációkkal, nemtelen eszközökkel képes a győzelemre. Ha a demokratikus ellenzék pártjai a következő hónapokban nem önmagukkal és nem egymással foglalkoznak, hanem az emberekre figyelnek, és megoldást kínálnak a gondjaikra, akkor biztos vagyok abban, hogy a választók leváltják ezt a korrupt, csaló kormányt.

- A szocialista párt mai kongresszusán elfogadják a választási programot. Mire helyezték a hangsúlyt? Kinek szólnak az ígéreteik?

- Az MSZP választási programja világos baloldali értékválasztást tükröz: azokat helyezzük politikánk középpontjába, akik senki mástól nem remélhetnek támogatást. Az Orbán-rendszer veszteseit, a szegényeket és a lecsúszástól fenyegetett középosztályt. Ez a program szakít az eddig megszokott szakpolitikai felosztással. Mi az emberek legfontosabb mindennapi gondjainak megoldására adunk ajánlatot. Ezek a gondok pedig a legtöbbször összetettek. A gyermekek romló életesélyei, a nők szűkülő lehetőségei, a munkavállalók növekvő megélhetési gondjai, a kisvállalkozások egyre bizonytalanabb helyzete vagy a nyugdíjasok fokozódó szegénysége a legtöbbször egymással összefüggő okokra vezethetők vissza. Ezért értelemszerűen megoldásuk is összetett, komplex megközelítést igényel. A program elkészítését egy közel másfél éves műhelymunka előzte meg, amelyben számos gazdasági, szakmai és civil szervezet, illetve tudományos műhely vett részt, több száz szakértő közreműködésével. Ennek a folyamatos háttérmunkának az eredményeként születtek meg szakmapolitikai programjaink és ezek esszenciája a választási program.

- Melyek a program legfontosabb elemei?

- Tizenöt fejezetben foglaltuk össze Magyarországnak szóló ajánlatunkat. A legfontosabb elemek ezeknek a fejezeteknek felelnek meg: az esélyteremtő oktatás, a tisztes megélhetést biztosító foglalkoztatás, a fenntartható, etikus gazdaság, a gyarapodó mikro-, kis- és középvállalkozások, a versenyképes vidék, a megbízható egészségügy, az igazságos társadalompolitika, a megbecsült nők, a biztonságban élő nyugdíjasok, a demokratikus az együttműködő külpolitika, a befogadó nemzetpolitika, a sokszínű és önszabályozó kultúra és a jogállami igazságtétel.

- A szocialista párt programjában számos ígéret szerepel. Nem félnek attól, hogy túlígérik magukat? Hagyományosan azzal szoktak ilyenkor jönni az elemzők, hogy szép-szép, de miből akarják mindezt megvalósítani? Honnan lesz minderre pénz?

- Magyarországon egyszerre van jelen a pénztelenség és a pazarlás. A kormány nem csak rossz gazdaságpolitikát folytat, de sok milliárd forintot költ el feleslegesen rossz célokra. Ha ezt a pénzt az egészségügybe, a szociális gondok megoldására, a munkahelyteremtésre fordítanánk, azonnali és érezhető eredményeket lehetne elérni ezeken a területeken. Az nem felelős gazdálkodás, hogy ha Orbán Viktor kitalál, vagy megkíván valamit, akkor azt megvesszük, kerüljön bármibe. Ma nem stadionokat kell építeni, nem az E.ON vagy éppen a Mol állami felvásárlására kell fordítani az emberek pénzét, hanem tornaterem építésre, bölcsődei férőhelybővítésre, a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremelésére, azaz egy igazságos társadalompolitikára. Természetesen nem csak a már meglévő források újraelosztásából kívánjuk finanszírozni a programunkat. Bevonjuk az Európai Uniós támogatásokat is, és a gazdasági növekedésből származó forrásokat. Tehát ezek felhasználásával mi csökkenteni akarjuk a jövedelmi és fejlettségbeli különbségeket.

- Mindenkinek mindent nem lehet ígérni, ez világos. Akkor kiket és mivel akarnak célzottan megszólítani?

- Egész Magyarországnak írtuk a programot, de öt társadalmi csoportot kiemelten kezelünk: a gyermekeket, a nőket, a munkavállalókat, a kis- és középvállalkozókat és a nyugdíjasokat. Magyarország akkor lesz jobb hely, ha az ő életüket sikerül jobbá tenni. Megdöbbentő tény, hogy ma a szegények közel harmada gyermek és 40 százaléka fiatal. Félmillió gyermeknek nem jut minden nap élelem. Ezért az első intézkedéseink között lesz a gyermekéhezés felszámolása. Ez majdnem annyi pénzből megoldható, amennyiből a kormány felújítja a Kossuth teret. Ugyancsak elkeserítő a nők helyzete. Mi, szocialisták a kormánypártok prédikációival szemben azt akarjuk, hogy valamennyi nő szabadon dönthessen arról, hogyan akarja kiteljesíteni az életét. Radikális fordulatra van szükség a munka világában is. Félmillió ember munkanélküli, másik félmillió semmiféle ellátást nem kap. Egyre többen veszítik el munkájukat, és egyre nehezebben tud megélni az is, aki még dolgozik. A gazdaságfejlesztésben kulcsszerepet szánunk a hazai mikro- kis- és középvállalkozásoknak, hiszen ők adnak munkát a legtöbb embernek. Olcsó hitelekkel, a piachoz jutás támogatásával, innovációs megoldásokkal szeretnénk őket helyzetbe hozni. A nyugdíjasok helyzetének javítása pedig az MSZP számára morális kérdés. Egy átdolgozott élet után minden idős ember megérdemli, hogy biztonságban tölthesse idős éveit. A stabil és kiszámítható nyugdíjrendszer pedig természetesen nem csak a mostani, hanem a jövő nyugdíjasai számára is garanciát jelent arra, hogy a befizetett járulékért tisztességes nyugdíjra számíthatnak majd.

- Említette, hogy a programban külön fejezetet szenteltek a jogállami igazságtételnek. Ezen mit értenek? Már csak azért is, mert az eddigi elszámoltatási kísérletek nem voltak túl sikeresek. Lesz majd MSZP-s Budai Gyula?

- Ha a fideszes politikusok gazemberségeire, mások tulajdonának lenyúlására, emberek egzisztenciáinak tönkretételére, a trafikügyre, a botrányos földügyekre, vagy éppen Mészáros úr és Simicska Lajos közbeszerzési ügyeire gondolunk, azt kell kérdezni magunktól, hogy akarunk-e olyan országban élni, ahol ezeket büntetlenül meg lehet csinálni. Az ország morális megújulása szempontjából is fontos, hogy ezeknek az ügyeknek legyen következménye. Ha kormányra kerülünk, a korrupció nem lesz jó üzlet Magyarországon. Azt is hozzá kell tennem, hogy nem politikai boszorkányüldözést akarunk, hanem jogállami igazságtételt. Mi nem elszámolási kormánybiztosokban gondolkodunk, hanem felkészült rendőrökben, politikailag semleges ügyészekben és független bíróságokban.

- A kongresszuson a választási program mellett elfogadják az MSZP országgyűlési és európai parlamenti listáját is. Van számos új, kevésbé ismert név. Mit akartak üzenni ezzel?

- A választási programunk alcíme: Ajánlat Magyarországnak. A listánk is felfogható egy ajánlatként. A rajta szereplő valamennyi politikus komoly tapasztalattal rendelkezik, amelyet az országos, vagy a helyi közéletben szereztek. A politika különböző szintjein és területein végigküzdötték az elmúlt három évet és bizonyítani akarnak. Arra kérjük a választókat: adjanak lehetőséget nekünk erre.

- Az elmúlt hetekben a Fidesz felszólította Önt, hogy hívja vissza az MSZP európai parlamenti képviselőit…

- A Fidesz vádjai tömény és szemtelen hazugságok. Az MSZP európai parlamenti képviselői valós nemzeti érdekeket képviselnek Brüsszelben és Strasbourgban. Éppen ők akadályozták meg, hogy a Tavares-jelentés kapcsán szankciókat szavazzanak meg hazánk ellen az Orbán-kormány bűnei és hibái miatt. Orbán Viktor az, aki kalandor politikájával lejáratta Magyarországot Európában és a világban. Ő az, aki nem tartja tiszteletben a demokratikus társadalmi berendezkedés alapszabályait és azon dolgozik, hogy kivezesse hazánkat Európából.

- A nyár végén az MSZP megállapodott az Együtt 2014-PM szövetséggel. Mikor írják alá a megállapodást?

- Megállapodtunk és október 22-én aláírjuk.

- Végleg lezárták-e az ellenzéki együttműködési tárgyalásokat?

- Ahogy az imént is mondtam, az MSZP a választók gondjainak megoldásával akar foglalkozni és most már velük akarunk szövetséget kötni Orbán Viktor leváltása, az új igazságos, magyar köztársaság megteremtése érdekében.Fazekas Ágnes