mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 14. 14:24

Most történelmi problémákat kell megoldania az ellenzéknek

Most történelmi problémákat kell megoldania az ellenzéknek
A szolidaritás az, ami tovább vihet minket: ez az a mód, amivel meg lehet oldani azokat a problémákat, amelyek megoldását a nép jogosan várja – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke péntek reggel az ATV Start című műsorában.

A családok legfőbb kérdéseinek egyike most az oktatás elkezdése, hiszen két hét múlva kezdődik a tanév, és még mindig nincsenek meg a megfelelő feltételek. A színvonalas digitális oktatás legfontosabb alapja a digitális tananyag, amelynek a megvalósításából a fideszesek egyszer már ellopták a pénz. Szerencsére ez is egy olyan ügy, amiben az MSZP és a teljes jelenleg ellenzéki, ám kormányzásra készülő összefogás egyetért, mondta Kunhalmi.

„Eszközökre és pénzre van szükség mindenkinek, hogy a tanárok ne megint a saját zsebükből fizessék ki az internetet, sőt akár jutalmat is adnék a pedagógusoknak, pénzbelit, mert nagyon-nagyon sok munkát kell elvégezniük a következő időszakban is. Szülő és tanár egyaránt belefullad megint, hogy ha nem kap kormányzati segítséget” – figyelmeztetett az MSZP oktatási szakpolitikusa.

Az ellenzék már most bejelentett egyéni listás koordinációjáról elmondta, „Egyrészt elégedett vagyok, ez a nulladik lépés, de időben elkezdtük a koordinált indulás előkészítését. Azonban közös program, közös miniszterelnök és közös lista is kell még, Márki-Zay Péter is ezt mondja. Ma hatalmas történelmi problémákat kell megoldania az ellenzéknek, és 52.6% az ellenzékre szavazott, tehát igaza van Márki-Zaynak, hogy ezzel kétharmadot lehetne nyerni, de csak akkor, hogy ha van közös lista. Ehhez nagy belátás, nagy türelem kell. Mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez sikerüljön, és akkor a versenypályára felmenve bármi lehet” – vetítette előre a szocialista poltikus.

A közös ügyek, például a szabad vizek ügyében is jelen van a teljes ellenzék, sőt, összefognak a civilekkel is. „Ott vannak, és mindenki nagy erővel kampányol, és közben nagyban várja, hogy a népszavazási kezdeményezésünk eredményét, amely nem csupán szabadstrandokról szól, hanem a beépítés tilalmáról és a kisajátításról is, hogy ne lehessen a partot teljesen tönkretenni és a NER-lovagoknak nyakló nélkül beépíteni mindent”.

Emlékeztetett, a fonyódi fideszes polgármester a szabadstrandot fizetőssé akarta tenni, amit a lakosság akadályozott meg. „Nem kéne elvenni az adóbevételeit az önkormányzatoknak! Olyan törvényt kell alkotni, hogy az önkormányzatokat ne megszorítsák, hanem, akik a legközelebb vannak az emberekhez, azokat támogassák! Legalább egy szabadstrand legyen egy vízparti településen, ez több, mint 100 éves megegyezés, hogy kicsik-nagyok, szegények-gazdagok a hazánkban lévő természetes tavakban megfürödhessenek.”

A Klub Aliga példájáról elmondta, „Viszik tokkal-vonóval, és a nép akárhogy dönt, kétharmaddal bármit kisajátítanak, akár Gödön vagy bárhol! 2022-ben, ha lesz közös lista, a mostani kormányt ellenzékbe lehet küldeni, és akkor nagyon sok problémát meg lehet oldani ebben az országban” – mutatott rá Kunhalmi.

Kérdésre a választói korosztályi attitűdről is beszélt.„A kutatások azt mondják, hogy a legfiatalabb szavazóbázisnak is több mint 85%-a közös listát szeretne, hiszen ma Orbán-problémájuk van a fiataloknak, akiknek nincs lakhatásuk, akik nem tudnak tanulni… Nem más a probléma: ezt kell megérteni! Minden pártban ott vannak az idősebbek is és a fiatalok is. A belátás, a józanság, a szolidaritás és a józan paraszti ész az, ami tovább tud minket léptetni. Tovább kell menni, jók vagyunk”! – zárta szavait Kunhami Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó párttagok