mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 06. 16:57

Most veszi el a kormány az utolsó strandokat a családoktól: meg kell állítani!

Most veszi el a kormány az utolsó strandokat a családoktól: meg kell állítani!
Legnagyobb tavaink utolsó szabad strandjait építenék épp be a következő hónapokban a fideszes oligarchák, ezért kell sikerre vinni a petíció és a népszavazás ügyét, hogy maradjon part a családoknak.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke, a magyarországi szabad vizeket védő népszavazás kezdeményezője szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában figyelmeztetett, ha a magyarok nem szállnak szembe tolvaj kormányukkal, néhány hónap múlva legnagyobb tavainknál egyszerűen nem lesz többé szabad vízpart.

Elmondta, ezt főleg – de nem csupán – a Balaton és a Velencei-tó példája mutatja meg látványosan. „A NER körbe kerítette a Balatont: minden 5. kilométerre esik már egy építkezés egy-egy fideszes mágnás részéről, amihez a pénzeket közpénzből kapják – abból a közpénzből, amiből munkahelyeket és dolgozókat kellett volna megmenteni a válság idején. Nekik ez csak a profitról, nekünk viszont alapvetően a gyermekkorról, a fiatalságról és a családról szól. A Balaton, a magyar tenger egy érzelmi kérdés a magyaroknak” – mondta Nyakó.

Emlékeztetett, az MSZP elindított egy petíciós kampányt, hogy minél többen írják alá azt, hogy a szabad strandokat ne vegyék el az emberektől, vagy, ami fizetős lett, az legyen újra szabadstrand. „Ez a petíciós kampány annyira pörgött, láttuk az embereken, hogy lelkesen írják alá mindenhol. Ha valaki lemegy Horvátországba, ott komoly felfordulás lenne, ha elkezdenék lezárogatni a tengerhez kivezető strandrészeket.

Ott mindenki le tudja tenni a kis lepedőjét, függetlenül attól, hogy milyen anyagi helyzetben van, legfeljebb az egyik megveszi a hátul lévő étteremben a pizzát és az üdítőt, a másik pedig kiteszi a hűtőtáskát. De Franciaországban is kitörne a „Nagy Francia Forradalom” megint, ha lezárnák a strandokat és azt mondanák, hogy mostantól fizetős!” – hangsúlyozta Nyakó.

Hozzátette, a népszavazási kezdeményezés nemcsak a Balatonról szól, hanem, természetesen, országosan a szabad vizeinkről. „Nézzük meg a Velencei-tavat, ott is kialakult egy olyan helyzet, amiről beszélünk. A gárdonyi fideszes polgármester ott is úgy döntött, hogy a szabadstrandot bezárják; felparcellázzák és viszontlátásra szabad strand, viszontlátásra strand.

Na ezt szeretnénk mi megakadályozni, ahogy arról az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes és Eötvös Pál gárdonyi önkormányzati képviselő is hamarosan beszámol” – emelte ki Nyakó István, a Magyar Szocialista Párt sajtófőnöke.