mszp.hu | Belföld | történelemhamisítás közlemény
2014. január 24. 17:40

MSZP-s kezdeményezés a történelemhamisítás ellen

Az MSZP ma kezdeményezte, hogy a parlament emberi jogi bizottsága vitassa meg az államilag irányított történelemhamisítás botránysorozatát, amely a holokauszt emlékév előkészítését is súlyosan veszélyezteti.

Orbán Viktor a Mazsihisznek írt levelében világossá tette: ragaszkodik a német megszállás Szabadság téri emlékművének felállításához. Ragaszkodik ahhoz is, hogy a kormány történelmi kutatóintézetét az a Szakály Sándor vezesse, aki húszezer védtelen ember halálba küldését egyszerű idegenrendészeti eljárásnak tartja. A történelemhamisítás célja egyértelmű: Orbánék az elődjüknek tekintett Horthy-rezsimet akarják tisztára mosni. Nem a magyar nemzet becsületét védik, azt azok tették, akik segítettek az üldözötteknek.

A kormányzati történelemhamisítás miatt a holokauszt emlékév hazai és nemzetközi botrányoktól lehet hangos, ez pedig csak feltépné a történelmi sebeket ahelyett, hogy gyógyítaná azokat. Orbán levelével ellentétben ez nem csak a zsidó közösséget, hanem az egész magyar nemzetet sértené. Nem lehet a hősökre sem büszkének lenni ott, ahol az állam a felelősök szerecsenmosdatását végzi.

Az MSZP szerint ebben a helyzetben a parlament sem hallgathat. Ezért ma arra kértük az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnökét, tűzze napirendre az emlékév előkészítését zavaró botrányok megvitatását.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja