mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. május 06. 16:23

Szövetségben küzdenek Orbán újfasiszta tervei ellen az osztrák és magyar szocialisták

Szövetségben küzdenek Orbán újfasiszta tervei ellen az osztrák és magyar szocialisták
Az osztrák és magyar szociáldemokratáknak az a dolga, hogy fellépjenek Orbán, Salvini és Strache megosztó és Európa-ellenes, újfasiszta politikája ellen - jelentette ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az osztrák SPÖ listavezetőjével, Andreas Schiederrel közös, bécsi sajtótájékoztatóján.
„Ha tetszik, ez egy tiszta választás: az Orbán-Strache-, vagy az Ujhelyi-Schieder-féle úton haladjunk?!” - kezdte Ujhelyi Istvánnal közösen tartott bécsi sajtótájékoztatóját Andreas Schieder. Az osztrák SPÖ EP-listavezetője megjegyezte, jelzésértékű, hogy miközben Matteo Salvini olasz pártvezér után az osztrák szélsőjobboldali alkancellár, Heinz-Christian Strache is Budapesten tárgyal, ő az MSZP EP-képviselőjét látja vendégül Bécsben. 
 
Az SPÖ parlamenti frakcióvezetője Orbán Viktor külföldi megítélésével kapcsolatban azt mondta: a magyar kormányfő neve egyenlővé vált a jogállamiság csorbításával és az európai demokratikus értékek lerombolásával. Schieder idézte a Fidesz elnökének Kleine Zeitungban megjelent nyilatkozatát, amelyben azt javasolta: Európának át kellene vennie az osztrák modellt, a jobboldal együttműködő kormányzását.
 
Az osztrák szociáldemokrata politikus hozzátette: ezzel a modellel ők nem tudnak egyetérteni, hiszen számukra Európa a szabadság és a jogállamiság hazája. Hangsúlyozta, hogy nem az intézmények, hanem az emberek Európáját akarják megerősíteni, amely a kontinens összes polgára, így a magyarok számára is otthont jelent.
 
Ezzel szemben – tette hozzá az SPÖ politikusa – Orbán Viktor és Sebastian Kurz kormánya is az emberek érdekei helyett a munkaidő meghosszabbítása és a multiknak való adócsökkentés pártján áll. Schieder az Orbán-kormány céljai között említette a média elnyomását, az újságírók terrorizálását, példaként hivatkozva a Népszabadság bezárását és az állami médiaholding létrehozását. “Ez éppen az az Európa-modell, ami ellen mi fellépünk. Mi a médiaszabadság, az emberi alapjogok, a szociális jogok érvényesülésének Európáját támogatjuk: nem a multik, hanem az emberek Európáját” - emelte ki Andreas Schieder.
 
Az SPÖ-MSZP nem véletlenül a mai napon tárgyalt az együttműködésről: szeretnénk megmutatni, hogy Európa előtt két út áll – ezt már Ujhelyi István mondta a bécsi sajtóeseményen. „A szociáldemokraták által képviselt szociális Európa, amely nem hagy leszakadni egyetlen térséget és egyetlen családot sem.
 
Olyan Európa, amely tudja, hogy csak akkor lehet boldog benne Ausztria, ha körülötte ugyanannyira fejlődik Magyarország vagy bármely más új, keleti tagállam” – mondta Ujhelyi, hozzátéve: nem az európai népek közötti, hosszú évszázadokon át tartó háborúskodásban, hanem az együttműködésről, az egységről szóló Európában gondolkodnak. Ujhelyi szerint ezzel szemben áll mindaz, amiről Orbán Viktor az Osztrák Szabadság Párt elnökével, Strachével tárgyalt ma Budapesten, vagyis hogy miként lehet Matteo Salvini újfasiszta útjára lépni.
 
Az MSZP EP-képviselője kiemelte: Salvini, Strache és Orbán közös ismérve, hogy mindhármuk politikai példaképe Vlagyimir Putyin. Ujhelyi a bécsi sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy Marine Le Pen a napokban meghívta a Fideszt a szélsőjobboldal európai parlamenti frakciójába, de felidézte Orbán 2014-es tusványosi beszédét is, amelyben bejelentette illiberális, Európa-ellenes politikája alapjait. 
 
“Ha Orbánék számára ez az irány, akkor nekünk, osztrák és magyar szociáldemokratáknak az a feladatunk, hogy megóvjuk Európa egységét. Számunkra egyértelmű, hogy Európa biztonságát, boldogságát a Salvini-Strache-Orbán vonal veszélyezteti” – fogalmazott az MSZP politikusa. Ujhelyi István végül egyértelművé tette: nem tudja már elképzelni Ausztria és Magyarország jövőjét úgy, hogy ismét vasfüggöny húzódjon a két állam között.
 
 
 
Bécs, 2019-05-06