mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2021. július 28. 10:46

MSZP: 10 év alatt leszakadtunk Szlovákiától, a kormányváltás után ezt ismét megfordítjuk!

MSZP: 10 év alatt leszakadtunk Szlovákiától, a kormányváltás után ezt ismét megfordítjuk!
Az emberek háromnegyede mára még a V4-es országokhoz képest is szegénységben él. Kormányváltás után azonban a megélhetési minimum emelésével ismét versenyképessé válhat az ország – mondta Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke szerdán az ATV Start című műsorában.

„Nem elég csak utakat építeni, hidakat építeni, stadionokat építeni és kiemelni, hogy az építőipar évről-évre mekkora teljesítményt mutatott, hanem bizony ott vannak a jövedelmi mutatók is, amelyekben sajnos Magyarország borzasztóan rosszul teljesít” – mutatott rá Korózs Lajos.

„A környező országokban sokkal jobban nőttek a bérek és az életminőség, azért, mert talán több jövedelmet hagytak az embereknél. (…) Ma Szlovákiában 20-25%-kal magasabbak a bérek és körülbelül 20%-kal magasabbak a nyugdíjak, mint Magyarországon:10 évvel ezelőtt ez pont fordítva volt!” – idézte fel azt az ismert tényt is, hogy ma már Rajkán többségben élnek a hazájukba ingázó szlovákok, sőt már Győrben is látszik, hogy a hipermarketekben a tehetősebb szlovákok vásárolnak.

Elmondta, az európai mérce szerint a magyarok háromnegyede szegénységben él. „A medián jövedelem 60%-ával ha valaki nem rendelkezik, e módszertan alapján szegénynek minősül. A szegénységi rés azt mutatja meg, hogy ehhez a 60%-hoz képest azok, akik alatta élnek és annak átlaga hány százalékra távolodott el egymástól. Az elmúlt négy évben iszonyatos leszakadás volt. Ez azt jelenti, hogy aki szegény, esélye sincs a felemelkedésre a nyomorból, hiszen megduplázódott a KSH jelentése szerint a szegénységi rés:18,3%-ról közel 36,2%-ra távolodtak el az alul lévők az átlagtól”.

Korózs ismertette, az MSZP jövőre a kormányváltáskor többpilléres szociális fordulatot vezetne be. „Először is az induló nyugdíjak nagyságát kell jól belőni. Mi azt mondjuk, hogy az adómentes nettó minimálbér legalább 50%-át el kell, hogy érje. Ez most olyan 70.000 forint, de reményeink szerint jövőre ez durván olyan 75.000 forint lesz. (…) Ez a teljes öregségi nyugdíjakra vonatkozik”.

„Ha a megélhetési minimumnál, amely körülbelül 110.000 forint lesz a jövő évben (…) kevesebb valakinek a nyugdíja, azt a szociális ellátórendszerből ki kell igazítani és ki kell egészíteni. De például a közgyógyellátáshoz hozzá kéne nyúlni – 12 éve nem változott egy huncut fillérrel sem –, amelyet nem csak gyógyszerek beváltására lehet használni, hanem például gyógyászati segédeszközök kiváltására is” – mondta a Népjóléti bizottság elnöke felhívva a figyelmet arra, hogy egy öregedő társadalomban ezen életek múlhatnak.

Hozzátette, hogy a rezsitámogatásnál is, különösen egy alapfogyasztásig, többet kapnának az átlagbér alatt keresők az új kormánytól. „Annak idején, mikor mi kormányoztunk, a rezsitámogatások a jövedelemhez voltak rendelve (…) mi egy olyan sávos technológiát alkalmaztunk, ahol megnéztük a háztartásnak a fogyasztását és az összes bevételét, és ahhoz rendeltük a víz, gáz és az elektromos áram támogatását” – emlékeztetett végezetül az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke.

 

Kapcsolódó párttagok