mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2023. január 24. 10:41

MSZP: 13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon!

MSZP: 13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon!
Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be a Parlamentnek, amelyben azt kezdeményezi, hogy 13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon. Ez azonnal segítséget jelenthetne a nyugdíjasoknak.

"Szükség van egy igazságos, szolidáris és egyenlőségpárti megoldásra, amivel már három hét múlva, a 13. havi juttatás kifizetésekor javítani lehetne a kisnyugdíjasok élethelyzetén" - mondta online sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

A jelenlegi rendszerben, akinek alacsony a nyugdíja, az kevés 13. havi nyugdíjat kap, akinek pedig magas a nyugdíja, az többet. Ez nem igazságos.

Az Orbán-kormány megélhetési válságba sodorta Magyarországot

Folyamatos a drágulás, kétszámjegyű az infláció, harmatgyenge a forint, az élelmiszerek nálunk a legdrágábbak az Európai Unióban. 

"A brutális infláció miatt a nyugdíjak elértéktelenednek, és megélhetési válságba sodorják az idősek százezreit" - mondta a szocialista politikus.

Az elmúlt egy évben a nyugdíjas infláció 26,5 százalék volt, ehhez képest a 15 százalékos nyugdíjemelés semmit nem ér. 

"Mi, igazi baloldaliak azt mondjuk, hogy 13. havi ellátásként minden nyugdíjas az átlagnyugdíjnak megfelelő összeget, 205 ezer forintot kapjon. Ezzel a minden nyugdíjasnak járó 205 ezer forinttal a nyugdíjasok csaknem kétharmada több pénzt kapna" - hangsúlyozta a frakcióvezető.

Ez egy jóval igazságosabb rendszer lenne. A 13. havi nyugdíj egy állami juttatás, nem függ össze a befizetett nyugdíjjárulékkal, ezért ki lehet fizetni mindenkinek egyenlő összegben.

Az MSZP szerint minden ledolgozott élet egyformán értékes!

"Az általunk benyújtott javaslat nem csak méltányos, hanem igazságos is. A boltokban ugyanis mindenki ugyanazokat az árakat fizeti! De az anyagi teher sokkal jobban nyomasztja azokat, akik kevesebbet kapnak" - hívja fel rá a figyelmet Tóth Bertalan.

Ma Magyarországon több mint 130 ezren kapnak 80 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugdíjat, és több mint 320 ezer öregségi nyugdíjasnak folyósítanak 100 ezer forintnál kevesebb havi ellátást. Ha a rokkantakkal együtt nézzük, akkor a félmilliót is eléri ez a létszám.

Mára a nyugdíjak jelentősen leszakadtak a fizetésektől. Eközben tovább nőttek a nyugdíjak közötti különbségek is, és 2010-hez képest a nyugdíjasok szegénységi aránya közel háromszorosára, 13%-ra nőtt.

Óriási a különbség a Fidesz és az MSZP nyugdíjpolitikája között!

"Számunkra a nyugdíjasok nem statisztikai számok, hanem emberek! Ők a mi nagyszüleink, a szüleink, akik számára idős korban is garantálni kell a biztos megélhetést" - mondta Tóth Bertalan.

Az MSZP az javasolja, hogy 13. havi juttatásként 205 ezer forintot minden nyugdíjas kapjon! A mindenkinek egyenlően járó 205 ezer forintos 13. havi juttatással a nyugdíjasok csaknem kétharmada több pénzt kapna. Ez jelentős lépés lehetne a kisnyugdíjak felzárkóztatására és egy igazságosabb nyugdíjrendszer felé!

Az MSZP az azonos összegű 13. havi nyugdíj mellett fenntartja korábbi javaslatait:

  • a kisnyugdíjak felzárkóztatására,
  • a minimális nyugdíj emelésére,
  • a rezsi kompenzációra a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkezők számára.

Kapcsolódó párttagok