mszp.hu | Gazdaság
2022. november 29. 19:00

Bődületes mennyiségű áfát szedett be a kormány, de nem jó célokra költötte el

Bődületes mennyiségű áfát szedett be a kormány a magyar családoktól tavaly, de nem jó célokra költötte el – mondta Vajda Zoltán, a Parlament Költségvetési bizottságának MSZP-s elnöke a testület 2021-es zárszámadásról szóló ülése után kedden.

Vajda Zoltán kedden az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a parlament költségvetési bizottsága - Banai Péter Benőnek, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárának részvételével - tárgyalta a tavalyi zárszámadást, és szóba került a 2023-as költségvetés is.

Vajda szerint butaság volt nyáron elfogadni a jövő évi büdzsét, az ugyanis 5,2 százalékos inflációval és 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

„Bődületesen több volt az áfabevétel a 2021. évre, mint ők ezt tervezték, és (...) meggyőződésünk szerint nem arra fordították, amire kellett volna” – mondta Vajda a pártja közösségi oldalán közvetített online sajtótájékoztatón.

Példaként azt említette: a magyar emberek, családok, kisvállalkozások érdekeinek szolgálata helyett a kormány „mindenféle presztízsberuházásokat” folytatott, például a „soha meg nem térülő” Budapest-Belgrád vasútvonal kínai hitelből való fejlesztését.

„Én remélem, hogy nem negatív lesz, hanem (...) legalább egy picit pozitív, de itt bizony még szerintem egy előjel-tévedés is lehet” – vetítette előre.

Az inflációval kapcsolatban már csak az a kérdés, hogy a tervezett kétszerese, háromszorosa vagy négyszerese lesz, míg a gazdaság teljesítményével kapcsolatban reménykedni kell, hogy annak előjele nem lesz negatív - tette hozzá.

Elmondta, az ülésen az államtitkártól nem kaptak egyértelmű választ arra, mikor lesz Magyarországnak értelmezhető jövő évi költségvetése.

A képviselő azt mondta, ha változik a makropálya, akkor új költségvetési törvényre van szükség, amit újra az Országgyűlés elé kell hozni. De lehet, hogy a kormány "fű alatt", rendeleti kormányzással változtat a jövő évi büdzsén - jegyezte meg.

Azt mondta, a pénzügyminisztérium jelen lévő államtitkárával „speciel véleményazonosság” volt köztük abban, hogy az adósságszolgálat kiadásai „drámaian elszállhatnak”, bár a kockázatokat másként ítélték meg. Dicsérte az államtitkárt, mert minden kérdésére tételesen válaszolt, bár arra nem adott egyértelmű választ, „mikor lesz hazánknak egy értelmezhető jövő évi költségvetése”.