mszp.hu | Belföld
2021. október 20. 17:44

A biztos megélhetés időskorban is jár!

A biztos megélhetés időskorban is jár!
A demokrata ellenzéki szövetség „Közös Alap” című programja mindenkinek segítene a nyugdíjszámításnál a vegyes indexálással, ám ezt még fokozná az MSZP javaslata, hogy kimondottan a svájci indexálást hozzák vissza, illetve, hogy kell néhány olyan lépés, amely nemcsak a már nyugdíjban lévők, hanem mindenki jövőjére jó hatással lesz.

Az igazságosabb rendszerben mindenki számára lehetséges az előrelépés – mutatta be szerdai online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke.

„Lehet egyszerre igazságosan és mindenki megelégedésére is rendezni a törvényi kötelezettséget nyugdíjügyekben; többször rávilágítottunk már az elmúlt hónapokban arra, hogy milyen igazságtalanságok fedezhetők fel a nyugdíjrendszert illetően, illetve melyek azok a problémák, amelyek feszítik ezt a rendszert” – emlékeztett Korózs Lajos.

Ezeket sorolva a szociáldemokrata politikus az évszázad átverésének nevezte az alultervezett, „inflációkövető” nyugdíjemelést, amely akár 70-szeres különbségeket is okozhat, amit elfogadhatatlannak tart. Szólt még a szégyenletes, törvényileg befagyasztott öregségi minimál nyugdíjról, amely immár 12 éve 28.500 forint, a polarizált nyugdíjakról és az általános értékvesztésről, ami miatt mára a KSH megélhetési minimuma alatt van már félmillió idős ember nyugdíja.

„Borzasztó nagy probléma az is, hogy a rokkantnyugdíjakat is kivezették a rendszerből” – tette hozzá.

A társadalom felemelése érdekében a demokrata ellenzéki szövetség Közös Alap elnevezésű programjában hét olyan pontot is megfogalmazott, amelyekkel nem csak az igazságtalanul alacsony jövedelmű nyugdíjasok, hanem mindenki jól jár. Ennek egyik kulcseleme, hogy az MSZP nem pusztán a vegyes, hanem azon belül a svájci indexálást is visszahozná, ami ismét felemelné a nyugdíjas szektort és ezáltal a társadalom minden rétegének segítene.

„Mi, a Szocialista Párt nagyon határozott álláspontot képviseltünk az ellenzéki pártokkal történő egyeztetés kapcsán, amikor a Közös Alap című dokumentumot egyeztettük és fogalmaztuk” – húzta alá. „Biztosítani fogjuk a rugalmas nyugdíja vonulás lehetőségét (…); vissza fogunk térni a vegyes indexálásához, azon belül is az ún. svájci indexáláshoz (…); az értékvesztett nyugdíjak számára egy nyugdíjkorrekciós programot kell kidolgozni (…); a mindenkori nettó minimálbér legalább 50%-át érje el az induló nyugdíj nagysága (…); minden rokkantat kártalanítani kell, akik sérelmet szenvedtek el a kormányzati intézkedések következtében, és minden olyan juttatást biztosítani kell számukra, amitől megfosztotta az Orbán-kormány őket (…); a töredék éveket a nyugdíjrendszerben ismerjék el, és (…) ne legyenek kirívóan magas és kirívóan alacsony nyugdíjak Magyarországon” –  sorolta a főbb pontokat.

„Ez a mi politikánk, ezt fogjuk támogatni, és ezt fogjuk kérni a következő kormánytól” – hangsúlyozta végezetül az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Kapcsolódó párttagok