mszp.hu | Belföld
2020. március 12. 13:41

MSZP: A járvány alatt meg kell teremteni az emberek anyagi biztonságát is!

MSZP: A járvány alatt meg kell teremteni az emberek anyagi biztonságát is!
Az MSZP konkrét javaslatokat is tett az emberek anyagi biztonságának megvédésére a jelenlegi súlyos egészségügyi válsághelyzetben – erről beszélt Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Óriási baj lesz abból, hogy az elmúlt másfél hónapot a magyar kormányzat a súlyos egészségügyi és gazdasági válsághelyzetre való felkészülésre, hanem a maga őrületének további hajszolására fordította” – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, és kiemelte a közintézményekben, iskolákban uralkodó rossz állapotokat, higiéniai hiányosságokat, valamint utalt arra a 400 fős rendezvényre, amit a minap Orbán Viktor szerinte „a saját megtapsoltatására” tartatott.

Elmondta, mellébeszélés helyett, többek között az olasz és spanyol szocialista kormány példájára, milyen konkrét gazdasági intézkedések meghozatalára kell felszólítani a kormányt. „Mind a két kormányzat – és az én múlt heti javaslataim és a mai közleményem is ezzel kapcsolatban – azzal foglalkozott, hogy nézzük meg, hogy a járvány és arra a pánik- és gazdasági reakciók milyen elképesztően romboló hatással lesznek a társadalomra az egyén szempontjából” – vázolta a kezdő lépést, a probléma valós felmérését.

„Kis- és középvállalkozások százezrei mehetnek tönkre, elbocsájtás-hullám van. Tárgyaltam a szakmai szervezetek vezetőivel és úgy tudom, hogy a magyar utcákon mindössze néhány nap alatt már több 10.000 munkanélküli jelent meg, akik nem tudnak máshol elhelyezkedni” – folytatta a sorolást.


Ujhelyi István a helyzet orvoslására jó gyakorlati példát is hozott, a vonatkozó tanulsággal egybekötve.„Ezek a hatások más országokban, Spanyolországban például olyan intézkedéseket szültek, amelyek többek közt a jelzáloghitelek visszafizetésének befagyasztásáról szóltak, valamint a kis- és középvállalkozók és az érintett szektorokban dolgozók adóterheinek a befagyasztásáról. Tehát a kormányzatnak már kellene arról gondoskodnia, hogy mi történik a magyar családokkal, a magyar munkavállalókkal”.

 A szocialista EP képviselő elmondta, az Európai Bizottság az ő javaslatiból is emelt át a koronavírussal kapcsolatos intézkedési elfogadott javaslatcsomagjába. „25 milliárd euró mértékű csomagot hoz létre az Unió, amelyben pontosan ezeknek a társadalmi problémáknak a kezelésére kell megoldást találni. Ha a kormányzat erre itthon nem készül, akkor nem fog tudni kapcsolódni az európai programokhoz”. Hozzátette, ez azért felháborító, mert az embereknek újabb nagyon komoly anyagi problémái várhatók, azáltal, hogy szó szerint nulla bevételük lesz a járvány-helyzet alatt, amiről nem lehet tudni, meddig tart.

 A bankok helyzetéről kérdezve és lehetséges kegyességükről a válság kapcsán felmerülő átmeneti hitel-törlesztésszüneteltetéssel kapcsolatban, Ujhelyi István elmondta, „ma pontosan azt javasoltam, hogy a kormány a Bankszövetséggel üljön le, és nézzék át, hogy a bankrendszer működőképességének fenntartása mellett – hiszen egyikünknek se hiányzik egy olyan hitelválság, amit 2008-2009-ben a bankok bedőlése okozott – kormányzati garanciával, a kormányzat zsebébe nyúlva tegyék meg a szükséges intézkedéseket. (…) A mindenkori magyar kormányzatnak ez kutya-kötelessége, és ne feledjük, van tapasztalatunk az elmúlt 10 évből, hogy a jelenlegi kormányzatot, sajnos, ilyenkor sok minden érdekli, csak a családok problémája nem. Ez a kormány nem más, mint a nemzetközi nagytőke, a multik kiszolgálója csupán” – tette hozzá.

Kérdésre beszámolt arról is, hogy az MSZP miért és hogyan tartja meg március 14-ére tervezett alapszabály módosító kongresszusát. „A Magyar Szocialista Párt kongresszusát tömegrendezvényként nem rendezzük meg, vendégeket nem hívunk, de a munka részét, mint munkakongresszus megtartjuk, hiszen ez törvényi kötelességünk is, be is zárathat az ügyészség, ha nem tesszük meg. Tehát a munkánkat – ahogy a boltok, vagy a közlekedés dolgozóinak is –nekünk is el kell végeznünk, betartva a törvény és az operatív törzs utasításait” – monda el Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője.

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05