mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. február 08. 10:24

MSZP: A kormány kommunikációs csatározás helyett a betegekkel törődjön

MSZP: A kormány kommunikációs csatározás helyett a betegekkel törődjön
Ismét háttérbe szorul a magyarok egészsége. Az Orbán-kormány ahelyett, hogy valódi válaszokat adna az egészségügy problémáira, inkább kommunikációs háborúba kezdett a Magyar Orvosi Kamarával.

Az MSZP szerint a kormány ne az egészségügyi rendszerváltás elkerülhetetlenségéről beszéljen, hanem arról, hogy a változtatások hatására miként javul a betegellátás, növekszik a betegbiztonság és válik hatékonyabbá az egészségügyi rendszer. 

A kormány az egészségügyi rendszer átalakítását központosítással és az orvosok, valamint a szakdolgozók fegyelmezésével kívánja megvalósítani, de anélkül, hogy többletforrásokat biztosítana. Ezért reformjának lényegét a háziorvosi praxisok összevonása, a városi kórházak kiüresítése, az orvosok bércsökkentéssel való fenyegetése, valamint a szakdolgozói béremelés elhalasztása alkotja. 

A nagy kommunikációs csatározásban a kormány a legfontosabbról, a betegekről feledkezik meg. Az MSZP azt akarja megtudni, hogy a Fidesz-kormány radikális átszervezése, a kevesebb orvos és szakdolgozó, az alacsonyabb körzetszám és a kevesebb ténylegesen működő kórház, miként fogja a betegek gyógyulását gyorsabbá, eredményesebbé tenni. 

Korábban azt mondta a kormányzat, hogy az átalakítás részleteit majd menet közben hangolják, az MSZP szerint egy ilyen mértékű átalakítást nem lehet menet közben módosítani, mert ez nem más, mint az emberéletek kockáztatása. A magyarok egészsége a tét! Az egészségügyi ellátás biztosítása egy alapvető kormányzati feladat, és ezért azt a kormánynak saját alaptörvénye szerint is, minél magasabb szinten kell garantálnia. 

Az MSZP érdemi lépéseket vár az egészségügy rendbetételére. Csak megszűnő praxisokról, átalakított ügyeleti rendszerről, orvos- és szakdolgozóhiányról hallunk. Orbánék ne kommunikációs csatákat vívjanak, hanem vegyék figyelembe a szakma javaslatait, egyeztessenek az érintett szervezetekkel, és biztosítsák az egészségügyi rendszer magasabb szintű működéséhez szükséges forrásokat!

MSZP