mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 24. 14:56

MSZP: A kormány ne a bölcsődei támogatáson spóroljon

MSZP: A kormány ne a bölcsődei támogatáson spóroljon
A 2019. februárjában meghirdetett Családvédelmi Akcióterv azt tűzte ki célul, hogy 2022-ig 70 ezerre emelkedjen a bölcsődei férőhelyek száma. Ebből 55 ezerig sikerült eljutni, bár igény több bölcsődére lenne. 2019. július 31-től megnyílt egy pályázati lehetőség „Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatására”, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők voltak, ha állami férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni kisgyermeküket. A támogatás csak akkor járt, ha a szülő visszahelyezkedik a munkaerőpiacra, de állami bölcsődébe nem tudja beíratni a gyermekét. Voltak olyan kistelepülések – szám szerint 2767 és 13 fővárosi kerület -, ahol automatikusan járt a támogatás, hiszen bizonyosan nem volt elég bölcsődei férőhely a térségben. Ez a lehetőség most megszűnt.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a bölcsődei támogatási kérelmet legkésőbb 2023. március 31-ig kellett, a kifizetési igénylést pedig legkésőbb 2023. június 30-ig lehetett benyújtani, ezután már nem igényelhettek a további kifizetés igénylésére.

A korábbi években az volt a jellemző, hogy az előre kijelölt határidőt időről időre meghosszabbították. 2023-ban azonban nem hosszabbítottak tovább, pedig idén is bizonyosan sok gyermeket lesznek kénytelen magánbölcsődébe íratni a szülők állami férőhely hiányában – ez pedig jelentős anyagi terhet róhat a családokra, különösen idén, ebben az inflációs helyzetben.

A kormány ezzel egyszerre két gyomrost is bevitt a családoknak: egyrészt a szűkös anyagi helyzetben lévők nem engedhetik meg maguknak a magas magánbölcsődei díjakat, így a szülők egyike kénytelen otthon maradni, így az évek múlásával a munkaerőpiacra történő vissza-integrálódásra egyre csökken az esély. Másrészt a bölcsődék a kora gyermekkori fejlesztés kiváló intézményei, és nem csak a kisgyermek korának megfelelő fejlesztését képesek ellátni, de a szakavatott gondozónők számtalan olyan rejtett fejlődési rendellenességet is kiszűrhetnek, amelyet a szülők talán nem mindig vesznek észre időben. Ezzel pedig lehetőséget kap a kisgyermek, hogy különféle fejlesztési módszerekkel a rendellenességek megszűnjenek!

A kormányt most már minden hétre adagol olyan intézkedést, amellyel a családok nehéz helyzetét tovább rontja! Az MSZP azt követeli, hogy azonnal állítsák helyre a bölcsődei támogatást. 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok