mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. augusztus 01. 11:30

MSZP: A magyar egészségügy lélegeztetőgépen van!

MSZP: A magyar egészségügy lélegeztetőgépen van!
A fideszes kormány meghívott felelős miniszterei nem jöttek el a szakdolgozói tüntetésre sem: nem mernek a kizsákmányolt munkavállalók szemébe nézni. A szocialisták önálló minisztériummal, felelős, kompetens miniszterrel és EU-s szintű finanszírozással támogatná az egészségügyet.

Nem fenntarthatóak a botrányosan alacsony egészségügyi szakdolgozói fizetések – mondta el vasárnapi, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke, a Parlament elől bejelentkezve.

„Teljesen jogosak azok a követelések, amelyeket a szakdolgozói kamara az ominózus Hősök tere-i nagygyűlésen megfogalmazott a tegnapi nap folyamán, hiszen a szakdolgozóknak elegük van az alulfinanszírozottságból (…) és abból, hogy nem tárgyalnak velük érdemben az egészségügyet érintő kérdésekről” – hangsúlyozta Korózs Lajos, aki pártja további támogatásáról biztosította a szakdolgozókat.

Emlékeztetett, nem elég, hogy az EU-átlag 7% helyett mi ma már csak a GDP 4,5%-át költjük az egészségügyre, de minden területen egyeztetés nélkül rontják a munkafeltételeket is. Sőt, elmondása szerint az ombudsman a térségenként eltérő egyenlőtlenségekből, hátrányokból fakadó jogsérelmet is kiemelte. „A magyar egészségügy lélegeztetőgépen van!” – jellemezte a leromlott viszonyokat a szocialista képviselő.

„A Magyar Szocialista Párt „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programjában kiemelt helyen szerepel az egészségügy és az emberek egészsége” – hívta fel a figyelmet Korózs. „Igen, mi azt mondjuk, hogy a következő kormánynak önálló minisztériumként kell működtetni az egészségügyet éppen azért, hogy legyen egy kompetens személy, aki tárgyal például a szakdolgozókkal, a szakmai kamerákkal és a szakszervezetekkel. Magyarul, az ott dolgozók nélkül semmilyen kormányzati döntés ne szülessen” – magyarázta el.

Elmondta, pártja előválasztási programunkban kiemelt helyen szerepel az is, hogy az európai uniós átlagra kell felhozni a magyar egészségügy finanszírozását. „Elfogadhatatlan számunkra, hogy GDP-arányosan Magyarország az Európai Unióban szinte a legkevesebbet költ az egészségügyre és a magyar emberekre” – szögezte le az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.

 

Kapcsolódó párttagok