mszp.hu | Belföld | 1948-49 aradi vértanúk szabadságharc
2016. október 06. 11:10

MSZP: A magyarok lerázzák magukról az elnyomást

1848-49-ben a magyarok történelmet írtak. Fegyveres erővel álltak ki a szabadságukért, a függetlenségükért egy elnyomó rendszerrel szemben. Függetlenséget akartak, mert a maguk urai akartak lenni ahelyett, hogy más hatalmak rángassák kötélen az országot. Egyenlőséget akartak a törvény előtt az urak és szolgák rendszere helyett. Egyenlőséget, hogy ne a születés határozza meg, mit érhet el egy ember az életben. Szabadságot akartak elnyomás és cenzúra helyett, hogy irányíthassák a sorsukat. A szabadságharc elbukott, de a márciusi törvények, majd a kiegyezés egy igazságosabb és élhetőbb világot hoztak a magyarok számára.

Több mint másfél évszázad elteltével Magyarországon ismét veszélyben van a függetlenség, szabadság és egyenlőség eszméje. A kormány felszámolná Magyarország függetlenségét, óriási erőkkel távolítva a magyar elsöprő támogatottságát élvező európai és nyugati szövetségtől az országot az orosz függés irányába.  A kormány minden eszközzel üldözi az egyenlőséget, bünteti a szegényeket és új arisztokráciát építi ki Orbán Viktor családi és baráti köréből az adófizetők pénzén. Ehhez persze a szabadságot is le kell törnie: cenzúrát és öncenzúrát teremt a médiában, elnyomja a független gondolatot, és kötélen rángatja a demokráciát őrizni hivatott szerveket.

Az Orbán-kormány éppen az 1848-as forradalom értékeit tagadja legerősebben. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tanulsága azonban az, hogy a magyarok képesek büszkén és bátran kiállni saját érdekeikért, akár a túlerővel szemben is. Az MSZP igazságos, szabad, független, az állampolgárokat egyenlőként elismerő nemzetben hisz, pontosan ugyanúgy, ahogy a magyarok többsége.