mszp.hu | Belföld
2021. május 04. 13:37

MSZP: a most érettségizők közül senki ne veszítsen évet betegség miatt!

MSZP: a most érettségizők közül senki ne veszítsen évet betegség miatt!
Egy rendhagyó év rendhagyó érettségit kíván: a diákok, a szakszervezetek és az MSZP arra kérik a kormányt, hogy júniusban is lehessen érettségizni, ha valaki betegség vagy karantén miatt nem tud elmenni a most zajló írásbeli érettségire – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Az MSZP tavaly is azt javasolta a kormánynak, amit idén is, hogy ne legyen hagyományos érettségi. Mi kértük először, és utána a szakszervezetek is és a diákszervezetek is, hogy mivel nem hagyományos év van, ne hagyományos érettségit tartsanak. Kértük, hogy csak írásbeli legyen, természetesen, az egészségügyi szabályok betartásával. Ezt a kormány megfogadta, hiszen a józan paraszti ész is ezt diktálta” – emlékeztetett Kunhalmi.

„Egy nagyon kemény éven vannak túl a diákok, nagyon drukkolunk az MSZP részéről minden érettségizőnek” – tette hozzá.

Ismertette pártja egy másik javaslatát annak érdekében, hogy senki ne veszítsen évet a járvány miatt. „Azt kérjük a kormánytól, hogy akik betegség miatt nem tudtak elmenni az írásbelire, ne essenek el egy évre a továbbtanulás lehetőségétől, hanem júniusban, amikor a szóbelik lettek volna eredetileg, írásbelizhessenek. Mi, MSZP-sek, már korábban is pont azzal indokoltuk, hogy ne maradjon el az érettségi – hiszen voltak sokan, akik ezt szerették volna –, hogy nem lehet megtörni egy fiatal útját. Hiszen van, akinek jót tesz, hogy kimarad egy év, de ha valaki egyből tovább szeretne menni egyetemre, rendkívül fontos lenne, hogy júniusban lehetősége legyen letenni pótlólag az érettségit. Most együtt kérjük a diákokkal, a szakszervezetekkel, és az MSZP, de vélhetően az egész ellenzék nevében, hogy júniusban nyissák meg ezt a lehetőséget” – mondta el az MSZP társelnöke.

Kérdésre Kunhalmi Ágnes reagált arra a friss hírre is, hogy a fideszes kormány már a Műegyetemet is alapítványi irányítás alá helyezné. „Nem adott a kormány időt, hogy kiderüljön, működőképes-e az egyetemeken a modellváltás. A legelső modellváltás óta, a Corvinus Egyetemen is még mindössze három félév telt el, ami túl rövid ahhoz, hogy értékelni lehessen az új modell hatékonyságát. Amit „modellváltásnak” hívnak, az egy fedősztori, hiszen nem szakmai alapon születnek a döntések, hanem pártpolitikai alapon” – mutatott rá.

Elmondta, pártja álláspontja szerint az egyetemeken ma az oktatás minőségére kellene koncentrálni a közvagyon kilapátolása helyett. „A fideszesekből álló kuratóriumokat kétharmaddal simán le lehetne váltani 2022 után, ezért is fontos, hogy az ellenzékiek menjenek majd el szavazni! Azért fordultunk az ügyben a szintén fideszes Alkotmánybírósághoz addig is, mert hibát követne el az ellenzék, hogyha még az ilyen állampárti viszonyok ellenére sem használnánk ki minden lehetőséget. Valójában azonban a kormányváltás tud ezen változtatni, ezért már az előválasztáson is mindenki menjen szavazni”! – buzdított a szocialista politikus.

Az előválasztással kapcsolatban előrevetítette, a 106 egyéni választókerületi jelölt mellett, a miniszterelnök-jelölt kiválasztása lesz a „legizgalmasabb”. „A miniszterelnök-jelölti előválasztásba hamarosan bejelentkezhet Karácsony Gergely is, amit mi nagyon szeretnénk, és azt sejtjük, már el is döntötte, hogy biztosan indul. Mi, a pártok már elvégeztük a feladatunkat: az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is Karácsony Gergelyt tartja a legalkalmasabbnak a jelöltek közül, de várjuk meg a főpolgármester bejelentését, rengeteg feladata van most, és az időzítés az ő lépése kell, hogy legyen. Ez így tisztességes és becsületes” – húzta alá az MSZP társelnöke.

 

Kapcsolódó párttagok