mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. július 05. 12:56

Álkonzultációk helyett a szociális állampolgárságot kell megteremteni!

Álkonzultációk helyett a szociális állampolgárságot kell megteremteni!
Az öregségi nyugdíjminimumot a minimálbérrel tenné arányossá az MSZP, így kapásból a duplájára emelkedne valamennyi ehhez kötött szociális juttatás is.

A fideszes kormány utolsó tettének egyikeként most még a szociális jogfosztásait is be akarja betonozni, de a szocialistáknak van válaszuk erre – mondta hétfői online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP parlamenti képviselője, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke.

„A nemzeti konzultációnak hazudott kormányzati propaganda egyik aspektusa éppen azt kérdezi, hogy alkotmányos védelmet kapjon-e a nyugdíj” – hívta fel a figyelmet Korózs Lajos.

Rámutatott, már a kérdés is képmutatás, hiszen éppen a jelenlegi fideszes kormány volt az, amelyik megszüntette a nyugdíjak alkotmányos védelmét az immár nem kevesebb, mint kilencszer módosított „gránitszilárdságú” Alaptörvényben.

„Ők voltak azok, akik a nyugdíjrendszer átalakításával megszüntették a rugalmas nyugdíjba vonulási lehetőséget, eltörölték az előrehozott öregségi nyugdíjat, a csökkentett összegű előrehozott nyugdíjat, megszüntették a korengedményes nyugdíjat, eltörölték a korkedvezményes nyugdíjat, a bányásznyugdíjat és a művésznyugdíjat. Egy másik rovaton ugyanakkor sajnálatos módon megszüntették a szolgálati nyugdíjat, és, a világon talán egyetlen országként, ahol a felosztó-kirovó rendszer működik, megszüntették a rokkantsági és a balesetei rokkantsági nyugdíjakat” – sorolta a kormány vonatkozó intézkedéseit.

A pénzbeli ellátásokat illetően elmondta, több olyan szociális transzfer is a legkisebb öregségi nyugdíj összegéhez van kötve, amelytől nem lehet eltérni. „Ők ezt bebetonozták: immáron 12 éve a legkisebb öregségi nyugdíj összege 28.500 forint, amihez egy csomó ellátást hozzárendelnek. Ezek az ellátások az elmúlt 10 évben elveszítették a vásárlóértékük egyharmadát. Ugyanez a helyzet a családtámogatásokkal és a szociális ellátásokkal is, mint a nyugdíjakkal. 12 éve nem emelkedett a GYES összege, 12 éve be van fagyasztva a családi pótlék és az anyasági támogatás is” – húzta alá a szocialista politikus.

Korózs Lajos emlékeztetett, a Magyar Szocialista Párt előválasztási programjában világosan rögzítette, hogy a nyugdíjak esetében vissza kell térni a svájci indexáláshoz, a nagyon alacsony nyugdíjakra vonatkozóan pedig felzárkóztató programot kell hirdetnie a következő kormánynak. „Az induló nyugdíjak nagyságát a nettó minimálbér 50%-ban kell megállapítani, az átlagnyugdíj pedig érje el az átlagbér 60%-át. Ezek azok a vállalások, amelyeket részben a Szocialista Párt követelt, de jelentős részük bent van az ellenzéki pártok közös programjában is” – hangsúlyozta.

„A megoldás a kormányváltás lesz: a 4. Magyar Köztársaságnak lesz új alkotmánya, amiben rögzíteni fogjuk az állampolgári jogokat, az állampolgári jogok mellett a 2. és 3. generációs jogokat is. Célunk a szociális állampolgáriság megteremtése éppen azért, hogyha az állam az állampolgáraival szemben nem teljesíti a kötelezettségeit, akkor az az Alkotmány erejénél fogva kikényszeríthető legyen a kormánnyal szemben” – jelentette be.