mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 01. 19:18

MSZP: Az északi államokhoz hasonló jóléti modell megvalósítása a cél

MSZP: Az északi államokhoz hasonló jóléti modell megvalósítása a cél
Az MSZP társelnökei, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, valamint Harangozó Gábor alelnök az MSZP testvérpártja, a Finn Szociáldemokrata Párt kongresszusán vesznek részt. A mai napon a párt új elnökének Antti Lindtmant választották, aki a volt miniszterelnököt, pártelnököt, Sanna Marint váltotta. Az MSZP nevében a társelnökök személyesen is gratuláltak, és sok sikert kívántak az új elnöknek.
Lindtman a Finn Szociáldemokrata Párt előtt álló legnagyobb kihívásnak azt tartja, hogy megállítsák a jobboldalnak a finn társadalom egységét széttörő szándékát. Legfontosabb feladatuk, hogy megerősítsék a finn szociáldemokrata jóléti modell melletti kiállást, mely az egyik legjelentősebb finn világsiker, és amire a szociáldemokratáknak büszkének kell lenniük mindenütt a világon. Ez biztosíthat újra fényes jövőt - tette nyomatékossá a pártelnök. Ezért kell élesen szembe helyezkednünk a jelenlegi jobboldali kormány jóléti társadalmat leépítő intézkedéseivel szemben - hangsúlyozta.
 
A Magyar Szocialista Pártban mi is mélyen hiszünk abban, hogy hazánk az északi államokhoz hasonló jóléti modell megvalósításával lehetne újra sikeres. Egy olyan Magyarország megteremtése a célunk, melyben a jóléti államokra jellemző magas fizetések, kiváló minőségű állami szolgáltatások, mint az ingyenes oktatás és egészégügy teszi elégedetté és jól teljesítővé a munkavállalókat, miközben a gazdaság erre alapozva válik tudásalapúvá, és valóban versenyképessé.
 
Ennek a modellnek az iskolapéldája Finnország, ahol a finn oktatási rendszer sikerességéről is folytattunk megbeszéléseket szakértőkkel. Továbbáa SAMAK (Északi Országok Szakszervezeti Szövetsége) főtitkárával megbeszélést folytattunk arról is, hogyan lehet elérni, hogy az Európán kívülről beáramló vendégmunkások ne törjék le az adott ország polgárainak béreit, és ne rontsák munkakörülményeit.
 
Kunhalmi Ágnes
Komjáthi Imre 
az MSZP társelnökei