mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. november 08. 21:15

MSZP: az Európai Egészségügyi Unió nagyobb biztonságot fog nyújtani a pusztító járványokkal szemben is!

MSZP: az Európai Egészségügyi Unió nagyobb biztonságot fog nyújtani a pusztító járványokkal szemben is!
Konkrét lépések bejelentésével a napokban megkezdődik az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának megvalósítása, elsőként a járványhelyzet kezelésével kapcsolatban várhatóak érdemi intézkedések – jelentette be vasárnapi online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, a program egyik kidolgozója.

Az MSZP EP-képviselője elmondta, hogy az átfogó javaslatcsomagból előre vették azokat a konkrét intézkedéseket, amelyek már most hasznosíthatóak a járványkezelés során, ezekről az Európai Bizottság illetékesei a következő napokban tesznek majd konkrét bejelentéseket. Ujhelyi hozzátette: a járvány mind az európai intézményeket, mind pedig a tagállami kormányokat felkészületlenül érte, ennek következményei pedig világosan megmutatták, hogy a koronavírushoz hasonló globális egészségügyi kihívásokra is csak egy felkészültebb, egységesebb és koordináltabb egészségügyi rendszer nyújthat biztonságot; ez pedig az Európai Egészségügyi Unió.

Az MSZP európai politikusa a sajtótájékoztatón elmondta: az első lépések között meg kell erősíteni a határokon átnyúló együttműködéseket és a tagállami kormányok közötti koordinációt. „Támogatni fogom az Európai Bizottság erről szóló bejelentését” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: a védekezés során eddig meghozott együttműködések (így például a közös eszközbeszerzések és a logisztikai központok felállítása) mind előremutatóak, azonban nyilvánvalóan még hatékonyabb koordinációra van szükség.

Példaként említette a lélegeztetőgépek beszerzését, amely során szerinte az egymástól függetlenül „portyázó” tagállamok épp egymással szemben hajtották fel a világpiaci árakat, amelyeket egy gyorsabb és hatékonyabb közös beszerzéssel alacsonyan lehetett volna tartani. Hasonlóképp megerősíteni javasolja az Európai Orvos Hadtestet, amely az Unión belül és azon kívül fellépő vészhelyzetek esetén segíti az orvosi és közegészségügyi csoportok és eszközök mozgósítását. Ujhelyi bejelentette azt is, hogy az Európai Egészségügyi Unió első lépéseként – összhangban az Európai Parlament által korábban elfogadott közegészségügyi stratégiában foglaltakkal – meg kell erősíteni az uniós ügynökségeket, így az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot, valamint az Európai Gyógyszerügynökséget.

Az MSZP EP-képviselője határozottan kijelentette: ha minél szélesebb és átfogóbb módon létrejön az Európai Egészségügyi Unió, akkor az erősebb védelmet és minimalizált veszteséget jelenthet mindannyiunknak a hasonlóan pusztító járványhelyzetekkel szemben.

Ujhelyi az egészségügyi védekezés mellett kitért a gazdasági védekezésre is online sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy számos olyan európai program van, amely segíti a járvány miatt kialakult gazdasági és szociális válság leküzdését: ezeket azonban a magyar kormány csak részben, vagy korlátozottan használja fel.

Példaként említette a SURE-programot, amely a munkavállalók, benne például az önfoglalkoztatók támogatását segítené és akár nyolcvan százalékos bértámogatást is lehetővé tenne. „Az MSZP óriási kritikája, hogy a kormány nagyon kevés pénzt kért ebből az alapból és meglehetősen furcsán osztotta el azt nagyon kevesek között” – fogalmazott Ujhelyi István arra kérve a kormányt, hogy végre ne ellenséget, hanem partnert lásson az Európai Unióban.

Brüsszel/Budapest – 2020.11.08.